Varese perekonda kuuluvad linnud (hakk, künnivares, hallvares, ronk) on teatavasti väga intelligentsed ja võimelised lahendama üsna keerulisi, mitmeastmelisi ülesandeid. Nüüd on kuus tiivulist treenitud inimeste tagant koristama.

Vareste nimed on Boubou, Bamboo, Bill, Black, Bricole ja Baco. Kui nad maast mõne koni muu väikese prügiosakese leiavad, viivad nad selle spetsiaalsesse anumasse. Pärast prahi anumasse poetamist saab vares anumast vastutasuks maiustuse.

Ideele varesed tööle panna tuli pargi kullitreener Christophe Gaborit. Varesed olid juba osana ühest pargis läbi viidavast näitemängust treenitud maast roose noka vahele haarama ja neid printsessile viima. Eelmisel aastakümnel kasvatas ja treenis Gaborit ka kaks künnivarest samamoodi prügi üles noppima.
Üks Puy du Fou etendustest.

Uus varestekuuik alustas tööd eelmisel nädalavahetusel. Linnud töötavad neli päeva nädalas range järelevaatamise all - mitte lindude endi pärast, vaadatakse hoopis selle järgi, et inimesed ei hakkaks sihilikult prahti maha pilduma, et näha, kuidas linnud selle noka vahel minema viivad.

"Vareste eesmärk on inimesi harida, panna nad mõtlema - "okei, linnud on võimelised tegema midagi, milleks me ise oleme palju paremini suutlikud, nii et me peaksime tegelikult seda ise tegema," ütles pargi president Nicolas de Villiers. "See on lõbus viis näidata inimestele, et igal pool ei tohi paberit maha pilduda."

Sarnasest kavast linnud konisid koristama panna oleme Fortes varemgi kirjutanud - eelmisel sügisel teatas üks Hollandi firma, et on välja töötanud lausa vastava seadme nimega Crowbar. Loe selle kohta lähemalt SIIT.