Selle aasta aprillis sünnitanud naine pidi elama üle narkomaaniks tembeldamise - sünnitusel antud vereproov näitas, et naine oli tarvitanud opioide. Naisele meenus koolist kuuldud jutt mooniseemnete narkootilisuse kohta ning ta palus arstil end uuesti testida, selgitades, et ta oli hommikusöögiks söönud mooniseemnetega saiakese.

Arst naise juttu kuulma ei teinud. "Ei, teist on võimudele juba teada antud," ütles ta lakooniliselt. Ametivõimude saabumisel määrati naisega tegelema ametnik, kes otsis naise kodust narkootikumide jälgi. Samuti jäeti naise laps viieks päevaks haiglasse, et teda uurida.

Kuna kodust narkootikumide jälgi ei leitud ning ka lapse kehas polnud narkootilistest ainetest kippu ega kõppu, lõpetati uurimine ning tõdeti, et tegemist võis tõepoolest olla moonisaiast tingitud valetulemustega.

Moonitaimest ehk unimagunast saadakse küpsetamisel kasutatavaid seemneid, kuid sama taime mahla kasutatakse ka narkootikumide - näiteks oopiumi ja heroiini - tootmiseks. Seemned narkootilise mõjuga ei ole, kuid ka nendes on opioidide jälgi.

Varasemad uuringud on näidanud, et selleks, et narkotestil positiivne tulemus saada, piisaks teelusikatäie mooniseemnete söömisest, mis võib tõsta opioidide hulga milliliitris veres umbes 1200 nanogrammi juurde. Positiivse testtulemuse jaoks piisaks kõigest 300 nanogrammisest näitajast.