Google ütles, et Sony, Xiaomi, HMD Globali, Oppo, Vivo, OnePlusi ja Essentiali seadmed saavad Android Beta programmi raames uuenduse selle aasta sügisel. Samuti ütles tehnoloogiahiid, et töötab koostööpartneritega, et tuua operatsioonisüsteemi täisversioon seadmetesse veel selle aasta jooksul.

Google nimetab oma operatsioonisüsteeme tähestiku järjekorras, otsides seejärel vastavale tähele juurde maiustuse nime. Seekordne Android 9 kannab tähte P, millele vastab ingliskeelne Pie ehk pirukas. Eelmine Androidi versioon, mis kandis numbrit 8 oli tähestikus eelneva O tähega, millele vastas Oreo, ehk üks kindel küpsisesort.

Seekordse operatsioonisüsteemi puhul toimub palju uuendustest taustal: näiteks on oluliseks uuenduseks tehisintellekt, mis aitab kasutajale sobivaid rakendusi soovitada vastavalt sellele, kui tihti ja mis ajal ta milliseid rakendusi kasutab. Samuti toimub taustal veelgi võimsam aku optimeerimine - see peaks aitama säästa akut just odavama hinnaklassi telefonidel, millel ei pruugi olla võimas aku ja protsessor.

Samuti on uus operatsioonisüsteem kohanenud uuenenud telefonidisainiga - uus Android toetab "kulme" ning keskendub järjest sellele, kuidas navigeerida telefonis ilma füüsiliste nuppudeta - žestide abil telefoni juhtimine on muutumas järjest populaarsemaks ning kuna ekraanid muutuvad järjest suuremaks ja tootjad tahavad füüsilisi nuppe ära kaotada, saavad alternatiivsed navigeerimisviisid aina vajalikumaks.

Viimase aja trend on teadvustada oma nutisõltuvust ning ka selles osas aitab Android P kaasa. Eraldi vahekaardil on võimalik näha, kui palju aega kindlas rakenduses veedetud on ning isegi määrata ajalisi piirmäärasid rakenduste kasutamisele.

Tõeline väljakutse on aga pärast operatsioonisüsteemi kõigile seadmetele jõudmist saada Androidi kasutajad enda operatsioonisüsteemi uuendama. Uuringufirma Blancco sõnul kasutab Androidi Oreo operatsioonisüsteemi vaid 0,3 protsenti kasutajatest. Enamik Androidi-omanikke (30,9 protsenti) kasutab Marshmallowi operatsioonisüsteemi (Android 6), samuti on siiani suur Lollipopi (Android 5) kasutajaskond - 27,2 protsenti. Võrdluseks: Apple'i kasutajatest lausa 88,8% kasutas uuringu läbiviimise ajal uusimat iOS 11.