Kui grupi teadustöö ekspertide poolt tunnustuse saab, tähendab see, et leemurid on ametlikult kõige ohustatumad primaadid tervel planeedil. See on sünkroonis hinnanguga, mille järgi arvati leemurid aastal 2012 kõige ohustatumaks selgroogseterühmaks.

Ehkki liike on palju, elavad leemurid ainult ühes kohas – Madagaskari saarel. Seal ohustavad leemureid ja nende liigirikkust paljud erinevad inimeste ettevõtmised – röövraie, alepõllundus, kaevandused ja söetootmine. Lisaks on tõusuteel ka seadusevastane leemuriküttimine, kusjuures eksootiliste loomade liha serveerimine restoranides on alles üsna hiljutine trend. Viisteist aastat seda veel saarel kusagil ei esinenud, ütles Briti zooloogiaühingu liige professor Christoph Schwitzer BBC-le. Leemureid püütakse ka eksootilisteks lemmikloomadeks.

Tulemusena on näiteks kassleemuri arvukus, mis sajandivahetusel küündis 750 000 juurde, nüüdseks langenud 95% võrra ehk umbes 37 500 peale.

Hea uudis on see, et veel pole liiga hilja leemureid päästa. Loomad on väga vastupidavad ja looduskaitsjad loodavad, et nende arvukus kerkib peagi taas, kui korralikud looduskaitsemeetmed kasutusele võetakse. Kui teadustöö tulemused kinnitatud saavad, vaadatakse ka leemurite staatus nn punases nimekirjas üle.