Põhjuste suhtes ei suuda eri väljaanded ja spetsialistid aga konsensusele jõuda: mõningad ajakirjanikud ja teadlased usuvad, et tegemist on ülemaailmse finantskriisi järelmõjuga, teiste hinnangul on probleemi taga uus joogikultuur, kus noored joovad järjest enam kangeid alkohoolseid jooke pitsi ehk shoti kaupa.

"Alkoholiga seotud maksatsirroos oli varasemalt midagi, mis tekkis vähemalt peale 30 aastat alkoholitarbimist," ütles Mayo kliiniku gastroenteroloog Vijay Shah NPR-ile. "Uued uuringud näitavad aga, et nüüd on haigus järjest enam hakanud levima 20ndates ja 30ndates eluaastates inimeste seas."

Ka Dallases töötav Sumeet Asrani kinnitas NPR-ile, et järjest enam on haiglates näha alkoholist tingitud maksahaigustega noori. Arstide hinnangul on probleem veelgi hullem, kuna järjest enam on rasvunud inimesi - alkoholiprobleemidega koos võib liigsöömine maksa tõsiselt koormata ja seega maksahaigusi tekitada.

Ka Põhja-Eesti Regionaalhaigla gastroenteroloog Julia Borissova on seda meelt, et noorte seas tekkinud alkoholist tingitud maksaprobleeme võimendavad teised probleemid. "Üks neist on nn mittealkohoolne maksarasvumine, mis on seotud ainevahetuse häiretega ning sellega kaasneb hüpertoonia tõbi, vere kolesterooli tõus, diabeet ja abdominaalne rasvumine ehk rasva ladestumine kõhu piirkonnas," selgitab Borissova. Tema sõnul on probleemideks veel kiiresti omastatavate süsivesikute ja rasva rohkus toidus, tüsedus ning väheaktiivne eluviis, mis koos alkoholi tarbimisega moodustavad eluohtliku koosluse.

Borissova sõnul alkoholist loobudes kergemad maksaprobleemid tavaliselt taastuvad. "Haiglaravile satuvad erakorraliselt tavaliselt kas ägeda alkohoolse maksakahjustusega (hepatiidiga) või maksatsirroosi (maksakärbumine) dekompentsatsiooniga patsientid," ütles ta. Arsti sõnul on mõlemad seisundid on rasked ning võivad lõppeda surmaga.

Raskete maksahaiguste puhul aitab ainult kirurgiline sekkumine ehk maksasiirdamine. Kuid sõltumata vanusest ei kuulu maksasiirdamisele patsientid, kes on hiljuti alkoholi tarvitanud. Borissova sõnul peab patsient olema kaine vähemalt kuus kuud enne maksasiirdamise konsiiliumi ning vägijooki ei tohi tarbida elupäevade lõpuni.

Kõik see näitab, et vaatamata sellele, et osade maksahaiguste vastu nagu näiteks C-hepatiit, on viimasel ajal leitud tõhusaid ravimeid, on maksaprobleemid siiski väga ohtlikud. Alkoholiga tasub piiri pidada, seda eriti juhul, kui füüsilisest aktiivsusest on vajaka. Vastasel juhul võib maksahaigus olla raske ning ohtlik, olenemata inimese vanusest.