Rootsi keskosas Älvdaleni kandis on juba kaks nädalat ulatuslikud metsatulekahjud lõõmanud. See piirkond on tuletõrjujatele keerulise maastiku tõttu raskesti ligipääsetav, lisaks asub seal vana laskepolügoon, kus leidub ka sellist moona, mis omal ajal harjutuste käigus plahvatamata jäi. See tähendab, et isegi siis, kui tuletõrjujad kohale minna saaks, oleks seal tegutsemine väga ohtlik.

Popular Mechanics teatab The Localile tuginedes, et Rootsi õhujõud saatsid eile metsatulekahju tõrjuma kaks Saab JAS 39 Gripeni hävitajat, mis olid varustatud GBU-49 laserjuhitavate pommidega. Kolme kilomeetri kõrguselt alla heidetud pommi plahvatus kustutas leegid umbes saja meetri raadiuses.

Plahvatusega kaasneva lööklaine abil tule kustutamine töötab põhimõtteliselt samamoodi nagu sünnipäevatordil põlevate küünalde ära puhumine. Lõhkeseadmetega kustutatakse ka tulekahjusid, mis on puhkenud naftapuurkaevude juures.

Õhujõudude kasutatud pommid GBU-49 on varustatud nii GPS-i kui ka laserjuhtimisega; teine meetod on sõjaolukorras kasutamiseks sel puhul, kui vaenlane satelliitsidel põhinevat GPS-i häirima otsustab hakata.

Loodust on varemgi lennukeilt pommitatud: aastal 1935 otsustas kindral George S. Patton pommitada Hawaii Mauna Loa vulkaani lootuses, et laavavool peatub. Venelased ja hiinlased on aga visanud pomme jõgede jääle, et vaba vesi jälle voolama saada.