Sellist tehisintellekti peetakse tehisintellekti kolmanda laine esimeseks tulemiseks. Esimene laine tähendab seda, et programmeerija kirjutab koodi, mille alusel masin suudab mingit tegevust teha, teist lainet tähistab kõige paremini termin masinõpe ja kunstlikud närvivõrgustikud - tehisintellekt ise suudab andmeid analüüsida, neis seaduspärasusi leida ning nende põhjal ennast "ise" õpetada. Kolmas laine tähendab sisuliselt seda, et tehisintellektil oleks erinevate teadvusstruktuuride vahel inimesesarnane kõrge integreeritus ning veelgi kõrgem õppimis- ja analüüsivõime.

DARPA poolt välja töötatav tehisintellekt peaks olema võimeline näiteks ära tundma kassi ning ka suutma selgitama, miks see just arvab, et tegemist on kassiga. Näiteks võiks tehisintellekt selgitada, et suutis tuvastada vurrud, kassilikud kõrvad, saba ning kassiliku kuju.

Kuigi tehisintellekt on viimasel ajal üpris palju arenenud, ei arva DARPA, et see on piisav. Nad üritavad tempot veelgi kiirendada ning on loomas projekte, kus uurimistöö peaks pihta hakkama rahastuse saamisest kolme kuu jooksul. Nii oleks võimalik juba pooleteist aasta pärast hinnata koguprojekti kasutegurit.

Seda, mis plaanid DARPA-l täpselt tehisintellektiga on, vaata videost!