Tegelikult tegin ma isegi natukene rohkem, kuna tahtsin päriselt testida, kui vastupidav see telefon ikkagi on. Õnneks sattus testperiood ideaalsele ajale - täpselt sellel ajal võtsin ma osa ka ratta- ja kanuumatkast, mis sisaldas mitmeid suurepäraseid võimalusi telefoni proovilepanekuks. Nii vedeleski CAT S61 umbes 2-3 tundi kanuu põhja kogunenud paari sentimeetri sügavuses vees, kukkus mitu korda nii murule kui ka kruusale, käis koos minuga Koiva jões ujumas ning mattus tervikuna Liivimaa rannaliiva alla.

Just nagu sellest kõigest poleks kõik, et ühe telefoni vastupidavust näidata, "pillasin" ma telefoni vähemalt kümme korda vastu betooni, asfaltit, tänavakivi ja toimetuse põrandat, et selle tugevust demonstreerida, kandsin seda spetsiaalselt võtmetega samas taskus, et selle ekraanitugevust testida ning kõige tipuks viskasin sellega Koiva jõe peal isegi lutsu nii, et telefon vajus umbes poole meetri sügavusele jõepõhja.

Viimane kogemus oli minu endagi jaoks pisut hirmutav, kuna arvasin, et olengi suutnud chucknorriselikult hävitamatust telefonist lõpuks jagu saada - kõlarist kostis plärisev heli, nagu ikka veekahjustuse saanud telefoni puhul. Olin juba kerges paanikas ning leppinud asjaoluga, et tõenäoliselt tuleb mul telefoni remont kinni maksta, kuid paari tunni pärast töötas kõlar uuesti täpselt sama hästi kui varem. Olin sellises üllatuslikus comebackis positiivselt üllatunud. Vahepeal oli ka füüsilisel kujul eksisteerivate navigeerimisklahvide vahel pisut liiva, kuid see tuli sealt pärast mõningat jõevees ligunemist välja.

Tootja ei taha ilmselt, et ma kirjutaks telefoni kohta hävitamatu, sest kindlasti ei ole see päriselt seda. Küll aga ei suutnud minu jõud isegi väga-väga lohaka kasutamisega sellest telefonist küll üle käia - lõpptulemuseks jäid vaid paar üksikut täket korpuse metallosas.

Telefon CAT S61
Ja teine pisikene täke

Peamiselt mõeldud töömeestele

On ilmselge, et CAT on mõeldud ehitajatele ja teistele inimestele, kellel on kuldsed käed ning vastupidav telefon on ülioluline. Telefonil on suur, massiivne ja telliskivi-meenutav korpus, mis koosneb enamjaolt metallist, kummist ja polükarbonaadist. Haare on väga hea, eriti kui kasutajal on suured käed, väikeste kätega inimese jaoks võib tegemist olla aga üpris ebamugava telefoniga. Samuti on korpus otseloomulikult raske ning läheb suveilmadega telefoni laadides pisut kuumapoolseks. Kõrvaklapi- ja laadijapesa katavad tugevad ja kindlad tihendid, mis hoiavad eemal nii tolmu kui ka vedelikud.

Telefon CAT S61
Telefon CAT S61

Kahju on sellest, et telefonil ei ole sõrmejäljelugejat. Kui olla sõrmejäljelugejaga harjunud, on telefoni uuesti koodi abil pääsemine võrdlemisi ebamugav protseduur. Samas, muudaks sõrmejäljelugeja telefoni haavatavaks ning oluliselt nõrgemaks, seega saan ma selle puudumisest täiesti aru. Õnneks on CAT S61-l palju teisi funktsioone, mis telefoni sihtrühmale rõõmu peaksid pakkuma.

Näiteks on telefonil olemas FLIR-soojuskaamera, millega saab teha soojuspilte. See on hea soojuslekete tuvastamiseks ning temperatuuri mõõtmiseks. Lisaks sellele, et tehnoloogia leiab kindlasti edukat rakendust ehitusplatsil või ka näiteks erinevate tehnikute töös, saab seda kasutada ka täiesti praktiliselt igapäevaelus – mina kasutasin kaamerat jõevee soojuse mõõtmiseks. Temperatuuri on võimalik mõõta nii punktipõhiselt kui ka määratletud ala keskmisena.

Telefon CAT S61

Samuti on CATil olemas laserkaugusmõõdik, mis võimaldab mõõta nii kaugusi kui ka pindala – kahjuks ma seda seadet lõplikult kalibreerida ei suutnudki – alati näitas see ulmelisi mõõte, näiteks hindas mõõdik umbes 5-6 meetrit kaugusele ulatuva toaseina pikkuseks 2 meetrit. Teoorias peaks laserkaugusmõõdik suutma mõõta telefonist kuni 8 meetri kaugusele. Vaatamata sellele, et mina tarvikuga mida mõistlikku teha ei osanud, võib oskaja kasutaja käes tegemist olla vägagi kasuliku tööriistaga.

Telefon CAT S61

Järgmine seadeldis, mis ilmselgelt on mõeldud aktiivse eluviisiga inimestele, on temperatuuri, õhuniiskuse ja BVOC-andur, mis mõõdab õhus lendlevate potentsiaalselt ohtlike mikroosakeste arvu. Teoorias toimis see andur ilusti, praktikas aga oli õhutemperatuurii näit võrreldes teiste termomeetritega pisut liialt kõikuv ja paar kraadi liiga kõrge. Mikroosakeste arvu koha pealt ei oska ma seda millegi muuga mõõta, seega võrdlusmomenti pole ning anduri täpsusele mingit hinnangut ma anda ei saa. Andur ise meenutab väljanägemiselt mikrofoniaukusid.

Viimane eritunnus on programmeeritav nupp, mille abil saaks telefoni muuta raadiosaatjaks. Samas ei ole selle programmeerimine aga piiratud ainult raadiosaatja funktsiooni kasutamiseks – nuppu on võimalik panna reageerima nii pikale kui ka lühikesele vajutusele. Mõnevõrra kahju on sellest, et nupule seadistavate funktsioonide puhul on vaja teha valik kindlate tootja poolt valitud rakenduste seast ning päris suvalisi ülesandeid nupule omistada ei saa.

Pildil olev oranž nupukene ongi programmeeritav nupp

Võrreldes varasematega ka seesmiselt samm edasi

Vastupidavus on alati olnud CATi telefonide trump. Seekordne CAT üllatab aga ka oma sisemusega - võrreldes varasemate telefonidega on õnneks toimunud ka telefoni seesmiste komponentide võrdluses jätkuv areng ning CAT S61 jõudluse ja osadega võib juba päris rahule jääda.

Kui CAT S61 ja S41 ekraanid on umbes sama suurusega, siis võrreldes S60-ga on ekraan suurenenud diagonaalilt lausa pool tolli – ekraanipindala mõistes tähendab see seda, et S61 ekraan on peaaegu 15 ruutsentimeetrit suurem. Samuti on S61 ekraan võrreldes teiste CATi telefonidega kere suhtes suurima ekraanisuhtega.

Telefon CAT S61

Minu arust on üks oluline pluss see, et CAT kasutab ilma eriliste modifikatsioonidega Androidi. CAT S61 on juba praegu Android 8-ga, plaanis on telefonile tuua ka Android 9 (P). Kuna telefoni operatsioonisüsteem on juba praegu üpris "puhas", siis tõenäoliselt ei tule Android 9-t kaua oodata.

Nagu ikka uuemate telefonide puhul, on ka S61-l oma eelkäijatega võrreldes rohkem muutmälu (RAM), mida on nüüd 4 GB, parem protsessor – kaheksatuumaline 2,2 GHz Cortex-A53 ja parem GPU – Adreno 508. Lisaks sellele on telefonil ka parem kiirlaadimine – kasutusel on Quick Charge 4.0 standard, mis on küll talutav, kuid mitte päris nii kiire, kui paljudel lipulaevadel.

Kõik seesmised näitajad ei ole küll midagi erilist, kuid ei anna enam erilist põhjust telefoni näitajate kallal ilkuda, nagu varasemate CATi telefonide puhul. Need teevad töö heal tasemel ära, kuid ei ole kindlasti selle telefoni puhul kõige olulisem asi. Täpselt sama võib öelda ka telefoni kaamera kohta, mis teeb küll üldiselt vastuvõetavaid pilte, kuid jääb ülevalgustatud ja alavalgustatud pildistamistingimustes hätta.

Kuigi seda mõtet võib laiendada kõigile telefonidele, tuleb see just CAT S61 puhul kõige paremini esile – tea, mida sul vaja on või mida sa oma telefonilt tahad ja osta telefon vastavalt sellele. CATi puhul on igapidi ilmselge, et kui sa ei mõtle oma telefonist kui töövahendist, mis peab asjadega hakkama saama ja hästi vastu pidama, siis pole mõtet seda osta. Tegemist on ülivastupidava telefoniga, mis murrab tööd nagu loom.

CAT S61 on müügil sideoperaatorite juures, samuti müüb telefoni Kännukas. Telefoni soovituslik jaehind on 899 eurot.