Ka paljud eakamad ning tehnoloogiavõõrad inimesed kasutaksid hea meelega neid lahendusi ja äppe, kui vaid mõni noorem neile seda õpetaks.

Sestap annab Tele2 klienditeenindusdirektor Sirli Seliov näpunäiteid, kuidas nutiseadme kasutamist tehnoloogiakaugele inimesele selgitada ja millele tähelepanu pöörata.

„Kõik soovitused on elust enesest – alustasime oma esindustes seenioritele mõeldud koolitustega ning näeme, et tihti on nad segaduses, kuna nooremad sugulased ja tuttavad on neile uusi teadmisi proovinud anda liiga palju korraga. See tekitab aga hoopis vastupidise efekti.“

Selgita, miks nutiseade on kasulik

On hästi oluline alustada lihtsast selgitusest, millist kasu su vanemad või vanavanemad nutiseadmest saavad. Näiteks suhelda sõprade ja kaugel elava perekonnaga Messengeri teel või saata e-kirju.

See kõik aitab neil olla sotsiaalsem ning mitte tunda end üksikuna.

Räägi lihtsate sõnadega

Räägi lihtsalt ja loogiliselt. Kuigi me ise oleme mitmed internetiga seotud slängisõnad omaks võtnud, siis vanemale generatsioonile või inimestele, kes sotsiaalvõrgustikke ei ole varasemalt kasutanud, võivad olla väljendid võõrad ja seepärast ka ärevust tekitavad.

Selle asemel, et kohe seletama hakata, mida nutiseadmega teha saab, tasub küsida, mida vanake nutiseadmega juba teha oskab ja kasutada selgitamisel võrdlusi juba olemasolevate teadmistega.

Ole kannatlik

Kõike ei pea ühe tunni või päevaga selgeks saama. Alusta ühest äpist või võimalusest korraga ning selgita rahulikult.

Liiga palju uut informatsiooni ei tule kasuks: lõpuks võib juhtuda, et kogu infotulva juures ei jäänudki midagi suurt meelde. Nii lööb nutikauge tihti pigem käega ning uued oskused ja nutiseadme poolt pakutavad võimalused jäävadki kasutamata.

Lase endale iga uue õpitud oskuse järel küsimusi esitada ning küsi ka ise. Oluline, et iga tegevuse juures rääkida ja proovida kõik võimalused, funktsioonid ja ligipääsud läbi – nii on õpetatav rohkem seotud ja asjad jäävad paremini meelde.

Kui vaja, kirjutage üles

Kui osade tegevuste meelde jätmine on keeruline, siis tasub need üles kirjutada. Nii on vanaemal kindlus, et ta midagi valesti ei tee, ta saab alati vajalikud sammud üle vaadata ning kindlasti jäävad need lõpuks ka meelde.

Üleskirjutamine aitab ka neid, kes seni nutitelefoni pole palju kasutanud. Suuremal osal Androidi telefonidel on eestikeelne menüü olemas, kuid näites Apple'i seadmetel seda pole ning sestap võib mõnikord tekkida arusaamatusi, mida täpsemalt tegema pidi.

Julgusta ja anna tagasisidet

Kui vanake on teinud edukalt esimese Messengeri kõne või saatnud pildi, siis kindlasti tunnusta teda. Rääkige läbi, mida ta tegi hästi ja milliseid küsimusi tal veel on.

Salvesta olulised leheküljed

Kui on selgeks saanud, millistel lehekülgedel on tarvidus kõige enam käia, siis saab nii arvutis kui ka telefonis olulisemad leheküljed salvestada või vajalikud äpid alla laadida. Nii on online-uudised, bussigraafikud, e-postkast ja pangalink alati käepärast, kui vaja.

Aita harjuda

Laadi oma vanaemale telefoni mõni mäng. See võib olla Sudoku, ristsõna, pusle – midagi, mis on talle tuttav. Nutiseadmes või veebis mängimine aitab tehnoloogiaga paremini harjuda ning erinevate nuppude funktsioone õppida.

Ära unusta rääkida veebiturvalisusest

Põhiline, mida peab esmajoones meeles pidama ja kindlasti õpetama: loo tugevaid salasõnu; ära jaga isikuandmeid ja paroole e-kirjat teel; ära kanna paroole endaga kaasas – eriti ID-kaardi või mobiil-ID puhul; vaheta salasõnu regulaarselt ning hoia neid kindlas kohas.