See tähendab, et antud lambipirn või muu seade on suuteline suhtlema Apple'i nutikodu-platvormiga ja olema osake suurest lahendusest, kirjutab nutikodulahendused.ee.

Tehnoloogiahiid Apple on juba pikemat aega arendanud ja kasutusse andnud HomeKit-nimelist platvormi. Home-nimeline äpp leidub kõigil uuematel iOS-seadmetel ning pakub üksjagu põnevust ja avastamisrõõmu.

Näiteks kui Sul on kodus Philps Hue valgusti, siis saad selle paari liigutusega ühildada HomeKiti platvormiga. Miks see hea on ja kas sellel on üldse mõtet?

Kui nüüd minna detailsemaks, siis HomeKit on Apple'i nägemus targa kodu kontseptsioonist. Kindlasti ei ole see veel valmis ja väga suurte võimalustega, kuid algus on tehtud ja täitsa töötab.

Apple'i puhul on nutikodu keskseks seadmeks kodus asuv iPad või Apple TV. Kui sul on üks neist olemas, siis saad juba nutikoduga algust teha.

Kuidas seadmed suhtlevad?

HomeKit kasutab kahte suhtlusviisi – kas Bluetoothi andmesidet või wifi võrku. Näiteks on müügil palju erinevaid andureid, mis töötavad patareiga ja mida saab HomeKiti võrku lisada. Seal ei ole mõeldav wifi kasutamine, sest wifi võtab palju energiat.

BLE (Bluetooth Low Energy) on aga selliseks andmesideks palju mõistlikum. BLE anduri patarei kestab ligemale aasta. Suhtlus käib üldiselt õhu teel ja Bluetoothi-seadmed peavad olema Apple TV või iPadi levialas.

Suure maja puhul saab seadmeid maja peal laiali laotada kui "keskusi" rohkem tekitada. Ei ole harv juhus, kus ühes majapidamises on kaks-kolm Apple TVd.

Mida HomeKit teeb?

Kuna tegemist on nutikodu platvormiga, siis on võimalus seadmeid kasutada erinevateks otstarveteks. Näiteks saab kasutada virtuaalset abilist Siri ja paluda temal reguleerida ruumi temperatuuri, sulgeda uksi või kustutada tulesid.

Olemas on ka lihtsamate reeglite tegemise võimalus ja seeläbi saab päris targa kodu tunde juba kätte.

Milliseid seadmeid saab kasutada?

Täieliku nimekirja seadmetest leiad Apple'i lehelt. Nutiseadmete tootjad näevad palju vaeva, et oma tooted Apple'i poolt heaks kiidetud ja HomeKiti logo külge saaks.

Eestis liiguvad juba päris mitmed Apple'iga kokkusobivad tooted sellistelt pakkujatelt nagu Netatmo, Danalock, Philips, Fibaro jt. Seadmeid tuleb järjest juurde ning see annab „Õuna“ targale kodule ka hoogu juurde.

Kas kaugelt ka koduga ühendust saab?

Nutikodu keskuseks olev iPad või Apple TV peab olema kodus sisselülitatud ja vooluvõrku ühendatud. Tema suhtleb HomeKit-seadmetega ja on samal ajal ise ühendatud ka iCloudi pilvelahendusega.

See tähendab, et saad igal ajahetkel oma kodus toimuvale nutitelefoniga pilgu peale heita. Või vastupidi – kodu annab sulle märku, kui midagi olulist juhtub.

Kuidas alustada?

Kõige lihtsam on alustada sellest, mis kõige rohkem kodus parandamist vajab. Kas selleks on ukseluku avamine, valgustite juhtimine või näiteks termostaatide reguleerimine?

Enamike murede jaoks on juba tootjatel pakkuda HomeKiti sobivusega seadmed ja nii saab näiteks ukseluku juhtimise lahendada kergesti Danalocki luku abil.

Valgustite või elektriseadmete lülitamiseks on olemas nutipistikud ja lülititagused moodulid. Netatmo tootevalikust leiad kütte juhtimiseks vajaliku termostaadi ning valvekaamerad.

Eestis müüvad HomeKiti seadmeid Valge Klaar, IM arvutid ja nutikodukeskus Indome.

Millised on piirangud?

Põhiline ja kõige suurem piirang on HomeKiti seadmete kasutamisel see, et süsteem töötab ainult Apple'i enda seadmetega (iPad või Apple TV ja iPhone). Kui oled Androidi fänn, siis on nutikoduks teised lahendused ja võimalused, aga sellest lähemalt mõnes teises postituses.