See suudab ellujäämiseks iseennast kloonida ja, mis veelgi põnevam, end emataimest irrutada, et ajapikku läbi kõrbe rännata.

Tihnikkaktuse (ladinakeelse liiginimetusega Stenocereus eruca) looduslik kodu on Mehhiko osariigi Baja California Sur loodepiirkonnas. Teadaolevalt on see ainus liikuv kaktus maailmas.

Erinevalt enamikust kaktuseliikudest, mis reeglina kasvavad püstloodselt taeva poole, eelistab roomav tihnikkaktus lebada maas nii, et ainult selle tipp kaardub kergelt ülespoole.

Taoline kohandumus on suurel määral seotud taime suutlikkusega isolatsioonis ellu jääda, kuid teeb võimalikuks ka taime „kolimise“ läbi kõrbe pikema aja vältel.

Baja California Suri jahedas merelises kliimas võivad roomavad tihnikkaktused kasvada kiirusega rohkem kui pool meetrit aastas, moodustades suuri, mõnikord suisa läbitungimatuid okkaliste varte kolooniaid, kuid kuivemasse kliimasse sattudes aeglustub nende kasvutempo poolele meetrile kümnendis.

Ent isegi koduses keskkonnas on need turdtaimed tolmeldajatest niivõrd eraldatud, et peavad ellujäämiseks tegelema enda kloonimisega.

Kuna taim kasvab maapinnaga rööpselt, hakkab roomava tihnikkaktuse vars tipu lähedal juuri ajama. Kui juured on liivasesse pinnasesse kindlalt kinnitunud, sureb vana emataime vars ning selle lagunemisel tekkivad toitained aitavad uuel varrel kasvada.

Seesama protsess võimaldabki kaktusel ajapikku läbi kõrbe „roomata“ — mingis mõttes peab kaktus surema selleks, et ellu jääda.

Roomav tihnikkaktus on üks imetabasemaid taimi maailmas, kuid praegu ähvardab seda liiki väljasuremine. Kuna liik on haruldane, on kaktuste hobikasvatajad valmis maksma üsna kopsakaid summasid, et mõnd isendit enda turdtaime-kollektsiooni lisada.

Baja California Suri autonoomse ülikooli UABCS uurija Alfredo Beltrán Morales rääkis ajalehe El Diario, et roomava tihnikkaktuse pistikute eest küsitakse mustal turul neli kuni viis tuhat USA dollarit.

Salakaubitsemine on siiski vaid üks teguritest, mis ebatavalise kaktuseliigi säilimist ohustavad. Kuna selle asteldega varred kasvavad maapinnaga rööpselt, võib kaktus kujuneda tüütuks takistuseks rohtu söövatele kariloomadele, eriti kui see moodustab läbitungimatuid puhmaid, mistõttu hävitavad talunikud kergekäeliselt terveid kaktusekolooniaid.

Mõned puhastavad oma maid kaktustest ka selleks, et kasvatada seal nende asemel põllumajanduskultuure.

Praegusel hetkel on roomav tihnikkaktus kantud Mehhiko ohustatud liikide nimekirja, ja kui asjad kulgevad samasoodu nagu viimastel aastatel, ei pruugi need uskumatud taimed enam kaua mööda Baja California Suri liivast rannikut ringi uidata. Kui kaktust aga ei häirita, võib see omal pentsikul moel järjest elus püsida kuni sajandi.