Kui 2013. aastal kogutud satelliidiandmed näitasid algselt, et Ida-Antarktise platoo piirkonnas on temperatuur minimaalselt -93 kraadi Celsiuse järgi, siis nüüd uuriti sama satelliidi poolt kogutud andmeid perioodil 2004-2016 uuesti ning tuvastati, et tegelikult võib esineda koguni -100 külmakraadi.

Teadlased taaskalibreerisid satelliidiandmeid, kasutades selleks Antarktikas asuvate ilmajaamade näitajaid. Samuti võeti seekord arvesse atmosfääri kuivust. Selgus aga, et kõige külmemad kohad olid jätkuvalt samad.

Madalaima temperatuuriga kohad asuvad umbes 200 ruutkilomeetri suurusel alal, maksimaalselt kuni 2 meetri sügavusel. Loomulikult on külmimad kohad merepinnaga võrreldes väga kõrgel (nagu terve Antarktis), kohtade keskmine kõrgus on umbes 3800 meetrit.

Teadlased hindavad, et tõenäoliselt on mõõdetud temperatuur kõige külmem, mis Maal üldse looduslikult esineda saaks. Uuringugrupi juhi Ted Scambose sõnul peab olema selliste ekstreemtemperatuuride esinemiseks olema Antarktises mitu päeva järjest väga külm ja väga kuiv.

Uuring avaldati teadusžurnaalis Geophysical Research Letters.