Laserrelva aluseks on Altais ehitatav suur teleskoop. Laser ise töötaks laserablatsiooni meetodil: laseri energiataseme muutmise abil on võimalik mõne aja jooksul laseri sihtmärk aurustada. Tõenäoliselt ei ole laserkahur aga väga võimas: sihtmärgi hävimine toimuks suhteliselt pika aja vältel ning seadeldis peaks terve aja olema sihtmärgile fokusseeritud.

Venelaste sõnul hakatakse suurt laserit kasutama selleks, et kosmoseprügi hävitada. Plaani kohaselt saaks sellega alla lasta madalal Maa orbiidil tiirleva rämpsu. NASA hinnangul on Maa vahetus ligiduses umbes 500 000 erinevat kosmoseprügitükki, mis on vähemalt suuremad kui klaaskuulike. USA kosmoseagentuuri sõnul võib aga ka iga selline väike kosmoseprügiosakene orbiidil paiknevatele jaamadele ja satelliitidele märgatavaid kahjustusi tekitada.

Varasemalt on kosmoseprügi probleemi üritatud kontrolli alla saada erinevate meetodite abil: austraallased arendavad näiteks footonkahurit, millega kosmoseprügi "müksata" ning seeläbi nende orbiite muuta. Aprillis jõudis ISS-i pardale RemoveDEBRIS süsteem, mis on varustatud võrgu ja harpuuniga, et kosmoseprügi püüda. Jaapanlased aga ebaõnnestusid eelmisel aastal katsega kosmoseprügi elektrodünaamiliselt aktiveeritud lõa otsa püüda.

Selle aasta alguses teatasid venelased veel, et ehitavad laserit, mida oleks võimalik lennukitele kohandada. Lisaks on teada, et venelased on välja töötanud relvasüsteeme, mille abil on võimalik satelliite kasutusvõimetuks muuta.