Järgmine kord minge parem uudistama hoopis mõnd nendest iseäralikest vaatamisväärsustest.

Tagurpidi surnud hobusega monument

Asukoht: Tšehhi, Praha

Milline see välja näeb: jalgade külge seotud köisi pidi laest alla rippuv surnud hobune, keel suust välja tolknemas ja kuninglikus poosis mehe kuju kõhu peal istumas.

Pronksskulptuur nimetusega „Kun“ („Hobune“) ripub alla Praha populaarse Lucerna palee laest. See on vabaõhugalerii, millesse on koondunud hulk kaupluseid, restorane, baare ja esinemispaiku.

Kuju rajas 1999. aastal mässumeelne Tšehhi kunstnik David Cerny, kelle arvukaid vastuolulise sõnumiga kujusid leidub mitmel poole üle Tšehhimaa.

„Kun“ on paroodia kuulsast Václav Püha ausambast, mis on püstitatud Praha kesksele Václavi väljakule. (Václav Püha oli 10. sajandi Böömimaa hertsog, keda on sajandeid peetud Tšehhi rahvuskangelaseks.)

Arvatakse, et kuju on ka ninanips Tšehhi teisele presidendile Václav Klausile, kes oli sageli Cerny kunstilise pila sihtmärgiks.

Hoonest välja paiskuv hai

Asukoht: Ühendkuningriik, Inglismaa, Headington

Milline see välja näeb: 7,6 meetrine kiudklaasist haikala, mis turritab välja ühe Inglismaa linna Oxfordi eeslinnas Headingtonis asuva hoone katusest.

Hiiglasliku hai projekteeris Inglise skulptor John Buckley maja omaniku, BBC raadiohääle Bill Heine’i tellimusel.

Kuju paigaldati Heine’i naabrite suureks üllatuseks 1986. aasta 9. augustil, 41 aastat pärast seda, kui Ühendriigid heitsid tuumapommi Jaapani Nagasaki linnale. See peaks väljendama protesti nii tuumarelvade kui ka tuumaenergeetika vastu.

„Hai pidi väljendama täieliku jõuetuse tunnet ja seda, kuidas jõuetus ja raev ja meeleheide sunnivad inimest enda katusesse auku rebima,“ selgitas Heine reportereile.

Oxfordi linnavalitsus üritas skulptuuri kõrvaldada, kuid lõpuks sellest loobuti, kuna Headingtoni Hai, nagu seda laialdaselt tuntakse, osutus lihtsalt liiga populaarseks vaatamisväärsuseks.

Lasteõgija

Asukoht: Šveits, Bern

Milline see välja näeb: avalik purskkaev Berni vanalinnas keset väljakut, mille keskel tornitseb kõrge sammas, selle tipus aga trollilaadne koletis, kes hammustab alasti imikul pead otsast. Kolli kõrval on veel seitse lapsukest, kõigil hirmunud ilme näol.

Purskkaevu nimetus — Kindlifresserbrunnen — tähendab sõna-sõnalt „Lasteõgija purskkaevu“. Rajatis on samas kohas seisnud juba aastast 1546, mil selle ehitas kujur Hans Gieng.

Mitte keegi ei tea enam, mida täpselt see sümboliseerima pidi. Ühe hüpoteesi kohaselt kujutab koletis Krampust, Euroopas keskajal tuntud mütoloogilist tegelast, kes legendi kohaselt karistas jõulude ajal karmilt üleannetuid lapsi.