Texase Tehnikaülikooli teadlaste sõnul kahjustasid astronaudid Kuu pinda seal kõndimisega ning kulguriga sõitmisega. Regoliidiks nimetatavasse pinnakihti tekitati liikumisega rajad, milles paljastus pinnast tumedam aluskivim, mis omakorda neelab rohkem päikesevalgust ning soojendab seega Kuu pinda.

"Radadel olev regoliit tumenes ning vähendas seega pinna albeedot (peegeldumisnäitajat - Forte)," kirjutasid teadlases avaldatud uurimuses. "Meie hinnangul suurenes astronautide tegevuse tulemusel pinnasekihi keskmine temperatuur ning see omakorda tekitas taevakeha soojenemise," võtsid nad probleemi kokku.

Teadlaste sõnul näitavad uuringu tulemused, kuidas inimtegur võib väikeste tegevustega oluliselt muuta miljardeid aastaid isoleeritud olnud süsteeme.

Ka Marss on ohus

Uurimuse tulemusi plaanitakse kasutada ka selleks, et vähendada inimmõju tulevaste võimalike Marsimissioonide ja teiste kosmosemissioonide puhul. Näiteks tuleb tähele panna, et inimesed ja nende poolt kantavad mikroobid võivad saastada Marsi ökosüsteemi ning seal leiduva võimaliku elu täielikult hävitada.

2014. aastal Rahvusvahelises Kosmosejaamas läbi viidud uuringu kohaselt suudaks Maalt pärit bakterid kiiresti kogu Marsi koloniseerida. Teadlaste sõnul on debatt praeguseks jõudnud sinnamaale, et arutatakse, kas Maalt pärit kulguritega on ohutu Marsil esinevaid võimalikke veeallikaid uurida.

Uurimus on täismahus kättesaadav siin.