Pühid silmi ja vaatad uuesti – uks on täiesti pärani ning sees paistab segadus. Kohvitass lendab kus see ja teine, kiired jalad kannavad unise pea garaažini ning rõõmus meeleolu vajub sekundiga nulli! Keegi on öösel jalgratta ja muruniidukiga vehkat teinud, kirjutab nutikodulahendused.ee.

Kiire järelepärimine naabritelt annab tulemuseks, et keegi ei ole midagi näinud. Kas pole mitte äärmiselt ebameeldiv hommik?

Oleks vaid keegi, kes peaks ka öistel tundidel valvet ja jätaks meelde nii sõbralikud kui mitte nii sõbralikud näod. Selleks on võimalusi järjest rohkem ning lahenduse leiab endale kergesti igaüks.

Mille järgi valida sobiv?

Valik on tõesti lai ja tihti sõltub selle tegemine mitmest asjaolust. Kas on võimalus viia kaamera asukohta täiendavaid kaableid? Kas kaamera asub siseruumis või peab olema ilmastikukindel. Mida kaamera salvestusest näha tahetakse?

See viimane on väga tähtis küsimus, sest kehva pildiga kaamera on ainult hirmutamiseks ja reaalset kasu temast ei ole.

Samuti on öövalve kaamera jaoks oluline IR- ehk infrapuna-valgustus. See võimaldab ka pimedas saada hea kvaliteediga pildi ning aitab tuvastada autonumbreid või suisa inimeste nägusid?

Kaamerat paigaldades jälgi kindlasti, et vaateulatuses ei oleks kellegi teise privaatne ala. Õnneks saab enamasti kaamera seadetes määrata ära vastava reageerimise ala ning naabrimees ei pea muretsema, et tema hoovis kedagi filmitakse.

Kaamerat valides mõtle läbi:

* Kas on olemas kaablid või on neid võimalik vedada?
* Kaamera asukoht (siseruumides või õues)
* Kas pilt peab olema kvaliteetne ka pimedas
* Kuhu peaks video salvestama? Kas piisab lokaalsest salvestist või mälukaardist, või oleks vaja ka pilve salvestamist?

Valvekaamerad juhtmetega

Enamasti paigaldatakse juhtmega kaamerad ehituse käigus läbimõeldud kaabeldusega. Kaamera jaoks piisab ühest CAT6 kaablist (n-ö tavaline internetikaabel), millest saab nii voolu kui ka ühenduse salvestusseadmega.

Sellise lahenduse puhul paigaldatakse kaamerale lisaks spetsiaalne kõvakettaga seade, mis salvestab vastavalt etteantud reeglitele liikumise ja võimaldab hiljem tagasiulatuvalt selgeks teha, kes öösel maja juures luurel käis.

Valvekaamerad ilma juhtmeta

Päris ilma juhtmeta kaamerad on küll olemas, kuid nendega ümber käimine on tülikas ja vajab pidevat hoolt - patareidevahetus või muu.

Vahepealne lahendus, mida nimetatakse samuti juhtmevabaks kaameraks, on nn wifi-kaamera. Seda on väga lihtne paigaldada ning üldiselt piisab voolujuhtmest ja kvaliteetsest wifi signaalist.

Kaamera jaoks saab kasutada välist kõvakettaga salvestusseadet või erinevaid pilvelahendusi. Pilve salvestamise suureks eeliseks on, et pahalased ei saa salvestusseadet endaga kaasa haarates asitõendeid hävitada.

Mis võimalused veel on?

Üks meie enda lemmikuid on valvekaamera, mis on praktiline ka muul ajal. Netamo Presence näeb eemalt vaadates välja täpselt nagu stiilne välisvalgusti.

Võimas 12 W LED-valgusti on väga praktiline pimedal ajal ning soovi korral saab selle valgustugevust ka endale sobivaks dimmerdada.

Netatmo paigaldamine on äärmiselt lihtne – see paigaldatakse olemasoleva välivalgusti asemele. Voolu saab ta 230 V juhtmetest ning ühendub koduse internetiga wifi võrgu teel. Video ja sündmuste logi salvestatakse kas sisemisele mälukaardile või näiteks Dropboxi serverisse.

Lisaks eelnevale on Netatmo ise äärmiselt nutikas. Valvekaamera oskab vahet teha, kes ümber maja liigub. Näiteks saab ta aru, kas maja ette saabus auto, liikus jalakäija või hoopis kellegi lemmikloom.

Seadistamine on väga lihtne kuni sinnamaani välja, et saad määrata ära, millal ja kelle peale õuevalgusti põlema peab minema. Ei ole ju vaja kassile öösel tuld näidata.

Netatmo näotuvastus

Netatmo õuekaamerale lisaks võid vajada hoopis tubast valvesilma. See ei ole ka lihtne valvekaamera, vaid ikka nutikust täis.

Tubane kaamera teeb vahet inimeste nägudel ning jätab tuttavad meelde. See tähendab, et kui peremees koju tuleb, siis näiteks kaamera pilti ei salvesta – kõik on kontrolli all. Kui aga tuvastatakse võõras nägu, siis on salvestusseade töös ja saadab ka teavitusi sinu telefonile.

Kaamera äpis saab ise reegleid luua, millal ja kellele teavitusi saadetakse. Kas oma inimesi peab ka salvestama või piisab ainult tuvastamisest.

Netatmo Welcome'i tubane kaamera saab aru ka sellest, kui vaateulatuses on lemmikloom või kui hakkab tööle valvesireen. Paigaldus on ülilihtne ning kõigile kindlasti jõukohane.

Selliseid kaameraid leiab müügilt kindlasti Indome'i nutikodukeskusest kui ka mujalt.