Uus uurimus võimaldab kasutada toitu ravimina
Londoni King's College'i teadlased viisid läbi uurimuse, mille eesmärgiks oli selgitada välja, kui suur osa meie soolestikus toimuvatest protsessidest on mõjutatud geneetilistest teguritest.
Teadlased uurisid, kuidas on omavahel seotud keha rasvaprotsent ning väljaheites esinevad biomarkerid ning suutsid edukalt tuvastada, millised biomarkerid just keha rasvaprotsendi tõusuga seotud on.
Uurimustulemuste kohaselt on soolestikus toimuvatest protsessidest vaid 17,9% seotud geneetiliste teguritega ning otseselt väliskeskkonna mõjudega on seotud hinnanguliselt 67,7%. See tähendab, et enamjaolt on geneetiliste põhjustega tegelemine rasvumise ravil pigem ebavajalik ning keskenduda tuleks pigem väliste mõjude muutmisele: näiteks tuleks korrigeerida oma toiduvalikut.
"Teadmine, et meie soolestikus toimuvaid mikroobidega seotud protsesse mõjutab peamiselt meie toitumine on hea uudis," kommenteeris uurimistulemusi üks uuringu läbi viinud teadlastest, professor Tim Spector. "Tulemused loovad aluse sellele, et meil oleks võimalik kasutada toitu ravimina," ütles ta.
Uuringus osales kokku 786 uuritavat ning uurimus täismahus on kättesaadav siit.