Tihti kipub olema aga nii, et teooria ja praktika on erinevad ning reaalses olukorras on koolipingis õpitu unustatud, kirjutab auto.geenius.ee.

Tartu ülikooli kliinikumi erakorralise meditsiini osakonna juhataja Kuido Nõmm jagab paar konkreetset näpunäidet neile, kes on sattunud avariisse või soovivad avariisse sattunuid aidata.

1. Peata verejooks esmaste vahenditega!

Tartu ülikooli kliinikumi EMO juhi sõnul on esmatähtis, et otsese verejooksu korral peatatakse verejooks, kuid sedagi peab tegema läbimõeldult.

“Kui on väljast näha, et on mingine suur verejooks siis peab selle kinni vajutama. Võta kas või sall, müts või midagi muud. Kui on suur haav, siis suru sellele. Kõige efektiivsem on suured verejooksud mehaaniliselt jõuga kinni suruda,” annab ta nõu.

2. Ära anna juua!

Asi, mida ei tohiks ühelegi avariis osalenule enne meedikute saabumist anda, on vedelikud ning kõik muu, mida saab suu kaudu manustada.

“Patsiendile ei tohi juua anda, kuna kui ta peaks vajama haiglasse viimist ning seal narkoosi tegemist, siis värskelt joonud patsiendi puhul tuleb suure tõenäosusega kõik üles ehk siis jõuab kopsudesse,” kirjeldas Nõmm.