Aparaadi nimi on Hydrogen, tootja on moodsa digikino alustala USA firma RED... ja ilmumisaeg on veel lahtine.

Küll aga lubab tootja, et selle ekraan võimaldab nn holograafilist pilti nautida, mis on jämedalt võttes spetsprille mitteküsiv 3D- ehk ruumiline pilt.

Tehnoloogiafänne huvitab muidugi ka küsimus, et kust uudse seadme jaoks väärilist pilti ja videot hankida. See jäi seni vastuseta, aga nüüd teame vähemalt üht varianti.

RED arendab nimelt spetskaamerat, mis 8K 3D sisu toodaks ja Hydrogeniga koostööd teeks. See koosneb kahest omavahel sünkroniseeritud 4K kaamerast ning suudab pilti-videot nii 8K kvaliteediga toota kui ka sellele teisendada.

Seejärel saab sisu Hydrogeni telefoniga vaadata või isegi telefoni ja uue 8K 3D kaamera andmeside ühendada. Telefon oleks siis kaamera lisaekraan, mille vahendusel salvestusi kohe vaadata.

Jah, kõik see tundub sama kahtlane ja massidesse-jõudmise-osas-ebausutav kui nutiseadmetootjate varasemad lootused panna meid kõiki ise 3D- ja 4K sisu tootma, kui vastavad võimekused telefonidesse jõudsid. Aga Hydrogeni puhul on tähtis eelkõige innovaatilisus, mitte selle praktilisus nüüd ja kohe.

Mis lihtsalt 8K kvaliteediga videosse puutub, siis maailmas on katsetatud juba 8K teleülekandeid ja näiteks YouTube hakkas 8K videot pakkuma juba ligi kolme aasta eest. Aga enamikel meist seisab ees alles 4K revolutsioon, või siis Eesti televaatajate enamusele mõeldes lihtsalt Full HD resolutsioon ehk telesaadete eelkõige täiskõrglahutuses jälgimine.

Hydrogeni lubavad USA-s müügile tuua suured mobiilioperaatorid Verizon ja AT&T, kuig ilmumisaeg on endiselt lahtine (tootja lubas seda algselt tänavuse aasta esimeseks veerandiks).

Uudse telefoni kaks varianti olid pika aja vältel eeltellitavad tootja kodulehel, hinnad vastavalt 1295 ja 1595 USA dollarit, aga hetkel uusi tellimusi (enam) esitada ei saa.