Paraku pole seni veel leiutatud nõudepesumasinat, mis suudaks lahendada ebakorrektse laadimisega kaasnevaid probleeme.

Nimelt ei pea paika levinud arusaam, et parim viis nõude paigutamiseks masinasse on kõigi nende toppimine restile.

Ajakiri Consumer Reports analüüsis nõudepesumasinate täitmise eri viise ja koostas selle põhjal järgmised nõuanded plekitult puhaste nõude saavutamiseks.

Kui kasutate vanemat nõudepesumasinat, tuleks suuremad toidutükid enne masinpesu kraaniveega maha loputada. Nüüdisaegsemate mudelite puhul pole see enamasti vajalik.

Klaasid-tassid

Klaase ja tasse paigutate tõenäoliselt juba ülemisele restile, ent selle juures on oluline pidada silmas, et nõusid ei saaks restile liiga palju.

Lisaks nõude purunemise riski suurendamisele takistab resti ületäitmine vee ja pesuvahendi korrektset ringlust.

Kausid

Kausid pannakse tavaliselt ülemisele restile, ent mitte kõik neist ei pea olema paigutatud samasuunaliselt.

Selle asemel laduge resti tagumisse osasse kausid lohuga väljapoole, eesmisesse osasse aga lohuga sissepoole. Nii pääseb pesuvesi paremini nõusid puhastama. Ka taldrikud on alumisele restile mõistlik paigutada samamoodi.

Muu

Pestavad plastkarbid tuleks samuti panna ülemisele restile — alumise resti all paiknev kütteelement võib neid koolutada.

Kahvlid ja lusikad tuleks masinasse panna nii, et vars jääb allapoole ja kahvliharud või lusikanõgu ülespoole. Noad tuleks aga paigutada teraga allapoole, et vältida vigastusi masina tühjendamisel.

Söögiriistu tuleks omavahel segada, kuna ainult kahvlite või lusikate kuhjamine samasse lahtrisse võib põhjustada nende n-ö kokkukleepumist, nii et mõned pinnad ei saa pesus puhtaks.

Pannilabidad, tordilabidad, kulbid jm pika varrega riistad tuleks masinasse panna rõhtsalt, et need ei libiseks läbi resti ja ei takistaks pihusti tiiviku liikumist.

Üldiselt

Suuremad esemed tuleks paigutada alumisele restile. Seejuures on oluline mitte panna tasapinnalisi esemeid, nt lõikelaudu masina keskele, kus need võivad veejugasid blokeerida, vaid need tuleks paigutada servadesse.

Ärge peske masinas messingist, pronksist või puidust esemeid ega ka suuremaid kööginugasid, mida kuumus ja tugevatoimelised pesuvahendid võivad kahjustada.

Enne masina käivitamist on hea mõte lasta kraaniveel joosta, kuni see kuumaks muutub — nii saab masinpesutsükkel alata kõrgemal temperatuuril.

Ja ärge unustage, et paljude nõudepesumasinate ülemise resti kõrgus on reguleeritav, mis võimaldab vajadusel alumisele restile laadida mahukamaid nõusid.