Oled sa kunagi mõelnud, et aknakatted võivad oluliselt mõjutada sinu kodu sisekliimat? Seda eriti siis, kui sul juhtub olema suurte klaaspindadega eluruum, kirjutab nutikodulahendused.ee.

Privaatsus ja turvalisus läbi kardinate

Kellele ei meeldiks avarus ja suured aknad? Samas ei tahaks kuidagi, et kodu privaatne õhkkond on teistele näha. Päeva- ja öökardinad lahendavad selle probleemi väga elegantselt.

Siin on veel üks nipp - lase aknaklaasid ära kiletada, just nagu autodel seda tehakse. Kile võimaldab toast välja vaadata, kuid väljast sisse on oluliselt raskem näha.

Kiletamine hea mõte ka turvalisuse kaalutustel. Selleks on olemas lausa eraldi turvakiled, mis teevad klaasi lõhkumise oluliselt keerulisemaks.

Aknaid, mida soovid kaitsta pahatahtlike inimeste eest, saad eriti turvaliseks muuta kasutades väliseid turvakardinaid. Ega ilma põhjuseta kauplused oma vara just seda tüüpi kardinatega ei kaitse. See lihtsalt ongi kõige tõhusam füüsiline kaitse sissetungi vastu.

Energiatõhusus

Meie kliimas on ruloodel oluline roll ruumi sisekliima tasakaalustamisel. Eriti teravalt annab ruloode vajadusest tunda kevadine ja sügisene aeg, kui õues võivad ilmad olla jahedad, kuid päevane intensiivne päike kütab toad läbi klaasi soojaks.

Tihti on sellel probleemil kaks külge. Esiteks võib sul tekkida tahtmine lülitada sisse jahutusseade, et toatemperatuuri 22-23 kraadi juurde tuua. Teiseks saab ruumitermostaat juba lõunaks info, et tuba on soe ja kütta ei ole vaja.

Päev otsa väljalülitatud asendis olnud termostaat laseb õhtuks põrandal maha jahtuda ning kui päike loojub, lähevad ruumid kiiresti jahedaks. Hetkest, mil termostaat saab uue käsu taas kütma hakata, läheb tükk aega enne kui põrand ja tuba uuesti soojaks lähevad.

Sellise olukorra vältimiseks on võimalik päikese intensiivsust piirata kardinate või ruloodega.

Akendest sissetulevat päikesekiirgust on võimalik piirata ka spetsiaalse aknakilega või näiteks terrassipoolsel küljel markiisiga. Markiis on justkui lahtikäiv varjualune, mille all on hea sõpradega grillida ka väikese vihmasaju ajal.

Automaatne juhtimine

Tänapäevased aknakatted on kõike muud kui igavad. Üha enam pakuvad tootjad oma kardinasiinide ja ruloode juhtimist kas puldist või lülitist.

On olemas ka lahendusi, mis sisaldavad endas vajalikke andureid, et panna näiteks rulood päikese järgi tööle. Kui soovid oma elu natuke mugavamaks teha, siis selleks on laias laastus kaks võimalust.

Elektrilised aknakatted – kasutavad üldiselt 230 või 24 V mootoreid ning oleks hea, kui ehituse ajal oleks kardinate asukohtadesse toodud kaabel.

Sõltuvalt tootjast ja funktsioonidest saab neid juhtida kas seinapealsest lülitist, puldist või telefoniäpist.

Kõige levinumad kardinamootorid, mida saab modulaarse nutikoduga (näiteks Fibaro) juhtida on tavalised „rumalad“ mootorid. Need mudelid, mida kardinatootjad oma pultidega pakuvad on üldiselt kinnised lahendused ja sealt edasiarendust on keeruline või võimatu teha.

Patareidega aknakatted – kuna akudetehnloogia areneb jõudsasti, siis on turule tulnud ka üksjagu patareide või akudega kardina/ruloo mootoreid.

Tootjate sõnul peavad need akud ka viisakalt vastu ning päris igakuist laadimist ei tohiks vajada.

Automaatikasüsteemiga juhitavad kardinad ja rulood annavad palju võimalusi nii turvalisuse, koduse kliima kui ka privaatsuse tagamisel.

Nii saab kodu vajadusel ruumi temperatuuri reguleerimiseks ruloosid sulgeda kui õhtul privaatsuse tekitamiseks kardinad ette tõmmata. Hommikune äratus on palju mõnusam, kui kardinad eest tõmmata ja päike tuppa lasta.

Mootoritega kardinaid ja ruloosid pakuvad Eestis näiteks Sunorek ja Avaeksperdid