Ilmselt huvitab sind hoopis see, kuidas toatemperatuuri juhtida selliselt, et see oleks vastavalt vajadusele – jahedam siis, kui magad või kedagi kodus pole, ja mõnusalt soe ärgates ja õhtul puhates, kirjutab Nutikodulahendused.ee.

Selleks on olemas midagi lahedat! Küttejuhtimine, mida saab peaaegu piiramatult täiendada erinevate funktsioonidega nagu näiteks autoväravate, kardinate või valgustite juhtimine.

Viimasel ajal ehitatud majades on väga laialt levinud põrandakütte lahendus, et vältida nähtavate radiaatorite olemasolu. Allpool vaatame põrandakütte juhtimise võimalused läbi. Aga kui sul on kodus radiaatorid, siis nende juhtimise kohta loe eraldi artiklist.

Juhi vesipõrandakütet seinalt või äpist

Vesipõrandaküte on elektrilisest põrandaküttest märksa levinum, kuna on soodsam kütteliik.

Pole vahet, kas küttekatel asub sinu kontrolli all või kuskil kaugemal või ühiskasutuses. Sul on võimalik enda kodu temperatuuri juhtimine enda kontrolli alla saada.

Sõltuvalt sellest, kuidas soovid erinevate tubade kütet juhtida, on sul kaks valikut:

* käsitsi juhtimine igas toa seinal oleva termostaadi abil

* nutiseadmest juhtimine ilma termostaate seintele paigaldamata

Suuresti on see maitseasi, sest mõlemad variandid teevad ära põhilise – aitavad kodu kütte abil elukeskkonda parandada ja küttelt raha säästa.

Termostaadiga suudab vesikütet juhtida ka su vanaema

Seinatermostaatide kasuks räägib see, et nad on autonoomselt kasutatavad ja äpist juhtimine on lisavõimalus.

Seega ei sõltu küttesüsteemi juhtimine kuidagi automaatikaseadme tööst ja termostaadi kaudu saab kütet juhtida igaüks, kes kodus juhtub olema. Selleks ei pea nutiseadmete fänn olema.

Eestis kõige levinumad termostaatide tootjad on Heatit (Norrast, üle 20 aasta kogemusi), Danfoss ja Uponor. Neid on kasutatud pikalt ja probleeme väga ei esine.

Näiteks neljatoalise kodu puhul maksab selline küttelahendus tehnika ja paigaldusega suurusjärgus 800 kuni 1000 eurot. Paigaldus ei võta kaua aega, umbes 1-2 päeva koos planeerimisega.

Nutiseadmega saad kütet juhtida piiranguteta

Nutiseadme kasutamisel käib erinevate tubade kütte juhtimine äpi teel. Eelis termostaatide ees on see, et seinad ei ole tehniliste vidinatega kaetud ja kütet saad juhtida ka kodust eemalt.

Kujuta näiteks ette suusareisile minekut, kui kohale jõudes tuleb meelde, et kütte oleks võinud maha keerata – see on nüüd võimalik!

Termostaatideta küttejuhtimiseks on vaja:

* juhtimise keskseadet ehk küttesüsteemi aju

* kollektoriautomaatikat (releemoodulid või Z-Wateri plokk)

* temperatuuriandureid igasse tuppa.

Protsess ise on lihtne. Äpi teel saad anda keskseadmele konkreetse ülesande – mis temperatuur mis toas ja millal olema peab. Andurid mõõdavad temperatuuri ja selle järgi annab keskseade automaatikale juhised, mida teha veega.

Kuna temperatuuri jälgimine on pidev, siis mistahes programmi sa äpist ette annad, seda on võimalik ka süsteemil täide viia.

Kütte juhtimine käib küttekollektori juurest – koht, kuhu küttetorustik kokku tuleb. Põhimõtteliselt, vastavalt vajadusele keerab automaatika kraani lahti või kinni, et vastavalt toa küttetorusid soojendada või mitte.

Kollektori juurde paigaldatakse selleks kas releemoodulid või Heatit Z-Wateri plokk. Selle paigaldust ei tasu ise proovima hakata, kuna töö võib osutuda kas lihtsaks või märkimisväärselt keerulisemaks – näiteks on vaja juhtmeid paigaldada või seadmetele ruumi teha.

Lisaks peab hindama, kuidas on küttekontuurid tubades korraldatud ja milliseid kraane koos ja eraldi keerata. Paigaldada võib ka põrandasse minevat vett mõõtvad temperatuuriandurid. Oh, liiga palju detaile...

Temperatuuri mõõtmiseks võib kasutada näiteks Fibaro digitaalseid andureid (DS18B20), mis koos Fibaro universaalse anduriga mõõdavad tubade ja põrandate infot ja edastavad selle süsteemi keskseadmele. Samas saab ka Fibaro suitsuanduritega toa temperatuuri näidud kätte saada.

Sellise küttejuhtimise süsteemi puhul saad ära kasutada keskseadet ka paljude muude nutikodu lahenduste jaoks – see seade võib olla ühendatud paljude erinevate andurite ja releedega ning juhtida peaaegu kõike sinu kodus.

Sellise küttesüsteemi saad neljatoalisesse kodusse umbes 650 kuni 750 euro eest. Paigaldusele peaksid arvestama koos planeerimisega 1-2 päeva.

Elektrilise põrandakütte juhtimine on väga tundlik

Elektriline küte on tavaliselt vannitubades ja saunades, aga ka elutubades.

See on kiiresti reageeriv ja tundlik süsteem, kuna elektrikaablitel pole temperatuuripiirangut nagu veekatlal. Seega on väga oluline tagada, et põrandat katki ei köeta. Kas teadsid, et puitparkettpõrand ei talu rohkem kui 30 ℃?

Kuidas siis tagada hea juhitavus ja maandada ülekütmise riski? Mõistlik on kasutada põrandaandureid, et jälgida põranda temperatuuri.

Elektrilise põrandakütte juhtimine on kõige parem termostaatide või äpist juhitava kesksüsteemi teel. Ühe variandina on soovitatav kasutada Z-Wave'i toega termostaate, siis saad ka äpi kaudu temperatuuri juhtida ja programme seadistada.

Termostaadiga on hea lahendus eelkõige sellepärast, et see töötab ise edasi ka siis, kui keegi automaatikakeskuse kogemata välja lülitab.

Kui sa ei soovi seinale termostaati paigaldada, siis võid näiteks Fibaro releemooduliga põrandakütte kaablit juhtida. Põhimõtteliselt tähendab see seda, et relee lülitab kütte sisse ja välja vastavalt vajadusele.

Kindluse mõttes tasub releega kasutada auto-off-režiimi, mis tähendab, et relee lülitab end välja näiteks iga 30 minuti tagant. Kui temperatuuri eesmärk pole veel saavutatud ja kütmist on vaja jätkata, lülitab Fibaro keskus relee uuesti ühe minuti jooksul sisse. See vähendab tõenäosust, et põrand mingil hetkel üle köetakse.

Temperatuuriandurina on kõige mõistlikum kasutada mitte pinnapealset, vaid põrandasisest andurit. Kui selle paigaldamine peaks olema võimatu, võib põranda temperatuuri mõõta ka näiteks Fibaro uputuseanduriga, mille põhifunktsioon on tuvastada veeuputuse oht. See on pinnapealne ja töötab patareide või vooluga.

Elektrikütte süsteemi juhtimise maksumust on keeruline hinnata, kuna see võib olla kas lisaks põhisüsteemile (kui näiteks ainult vannituba on elektriga) või ise põhiline küttesüsteem. Vesikütte juhtimise süsteemidega on see samas hinnaklassis, termostaatidega pisut kallim kui ilma.

Küttejuhtimise-süsteemide planeerimine ja paigaldamine tasub läbi rääkida nutikodu kogemusega teenusepakkujatega.