Saudi Araabia naisaktivistid on alates üheksakümnendatest üritanud tagasi saada autojuhtimise õigust, mis mullade poolt 1990. aastal surma ähvardusel keelustati. Naiste autojuhtimise keeld mõjub negatiivselt nii majandusele kui riigi kuvandile tervikuna.

Paraku on traditsioonid rasked murduma: peamise põhjusena, miks naine ei või rooli minna, tõid mullad välja, et mehel oleks piinlik kõrvalistmel istuda, kui naine roolis on.

Ka põhjustavat naistele autojuhtimise õiguse andmine senise peremudeli kokkuvarisemist: auto on “meeste värk” ning selle naiste kätte usaldamine õõnestab meeste autoriteeti. Leidus neid, kes väitsid, et auto juhtimine mõjutab naiste viljakust ja kahjustab munasarju.

Sellest, et tänaseni üle kolmandiku saudi naistest töötuna koduseinte vahele on sunnitud, targad raamatud ja moslemivaimulikud muidugi vaikivad. Auto annaks naistele soovimatu vabaduse - ja mine tea, ehk tahaks mõni neist kooli ja töölegi minna...

Tundub, et mõistuse hääl jääb Saudi Araabias nüüd siiski kuigivõrd peale. Alates 24. juunist võivad naised autoga sõita ja minna autokooli juhiluba taotlema. Juhtimisõiguse võib saada alates 18. eluaastast ja õppima peab eraldi naistele mõeldud autokoolides.

Kurioosumina võivad naistele mõeldud autokoolides õpetada vaid naised. Kuna kohapealt kedagi võtta ei ole, tulevad Saudi Araabia tulevasi naisjuhte koolitama sookaaslased, kes on oma juhiloa saanud väljaspool kodumaad.

Loe lähemalt Acceleristast!