Üks Austraalia lõunapiirkonnas Mount Burri lähedal, inimasustusest kaugel eemal asuv raadiomast on meelitanud enda juurde miljoneid lepatriinusid. Nähtavasti ei oska keegi kindlalt öelda, mis on sellise käitumise põhjus.

Ebatavalisest vaatepildist andis hiljuti teada loodusfotograaf Steve Chapple, kes jagas sellest fotosid ja videosalvestist oma Facebooki-kontol.

Paigast, kus lepatriinud vahetevahel tuhandete kaupa kogunevad, rääkis fotograafile sõber juba seitse aastat tagasi, kuid vahepealse aja jooksul on nende hulk mitmekordistunud. Tänavu on nii maapinnale masti ümber kui ka raadiomasti peale kogunenud juba miljoneid putukaid.

„Lepatriinude hulk selles paigas on mind alati hämmastanud, kuid tänavu oli see lihtsalt fenomenaalne,“ rääkis Chapple. „Nad viibivad seal terve päeva. Päeva keskel tõusevad nad parves lendu ning maanduvad hämaruse saabudes taas lõhedesse, pragudesse ja torudesse. Sellisel meeletul hulgal pole ma neid kunagi varem näinud.“
Foto: Steve Chapple'i Facebooki-leht

Eksperdid tunnistavad, et on keeruline öelda, miks putukad sel moel käituvad. Adelaide'i ülikooli professoril, ülikooli juures tegutseva Austraalia evolutsioonilise bioloogia ja bioloogilise mitmekesisuse keskuse ACEBB juhatajal Andy Austinil on kaks oletust.

„Kaks võimalikku selgitust on parvlemine paaritumise eesmärgil (ingl mating aggregation), mis meelitab mardikalisi ühte kohta koonduma — põhimõtteliselt selleks, et oleks lihtsam partnerit leida. Teine võimalus on, et lepatriinud kaitsevad end sel moel looduslike vaenlaste, peamiselt lindude eest.“

Professor Austinit huvitas, kas putukad levitavad ka mingisugust tajutavat lõhna — kui jah, võib vastav kemikaal mõjuda röövloomadele heidutavalt.

Steve Chapple tunnistas, et ringilendavate lepatriinude juures ta mingisugust lõhna ei tundnud, kuid et maapinda katvatest miljonitest surnud lepatriinudest hoovas küll eemaletõukavat lehka.

Chapple on inimestele sellest paigast rääkinud juba aastaid ning nüüdseks on raadiomast kujunenud suhteliselt populaarseks vaatamisväärsuseks. Varasemate aastate kogemuse põhjal võib ennustada, et lepatriinude kogunemisele saabub aga vähemalt selleks aastaks peagi lõpp. „Nad surevad juba üsna massiliselt,“ märkis Chapple.
Foto: Steve Chapple'i Facebooki-leht