Seega on toa temperatuuri reguleerimine üks tähtsamaid teemasid, mis teeb kodus või tööl olemise mõnusaks (s.t, sa ei mõtle selle peale) või ärritavaks, kirjutab Nutikodulahendused.ee.

Kõige keerulisem aeg Eesti kliimas on kevad, kus päeval päike kütab võimsalt, kuid samas öösel on temperatuur väga madal. Tavalised küttesüsteemid, mis reguleerivad välistemperatuuri järgi radiaatoritesse või põrandaküttesse saadetava vee temperatuuri, jäävad nendes tingimustes hätta. Ja mis sul siis üle jääb on kas kannatada ära või iga päev mitu korda radiaatoreid reguleerida. Aga on ka teisi lahendusi...

Radiaatoreid saab juhtida lokaalsete nutitermostaatide või nutikodusüsteemi integreeritud seadmetega. Tänastest juhtmevabadest lahendustest on Z-Wave'i raadiolainetel töötav üks praktilisemaid. Seda ennekõike seadmete valiku ja funktsionaalsuse paindlikkuse tõttu.

Paindlikkus tähendab eelkõige seda, et erinevate tootjate seadmed saab ühtse süsteemina tööle panna. Näiteks võib ühe tootja nutipistik kuulata teise tootja temperatuurianduri infot.

Vesiradiaatorite juhtimine

Vesiradradiaatorite puhul on kõige lihtsam kasutada aku- või patareitoitel termostaate. Nutikodusüsteemi keskseade jälgib sinu etteantud küttegraafikuid ja saadab termostaatidele vastavaid eesmärke.

Samuti säilib radiaatori pealt manuaalselt reguleerimise võimalus. Tead küll, kui lapsehoidja tahab ise sättida ja ei hakka sulle helistama.

Fibaro radiaatori termostaadile saab lisada ka väikese temperatuurianduri. Selle saab paigaldada ruumis kohta, kust soovid temperatuuri mõõta. See tagab veelgi efektiivsema ja säästlikuma kütte.

Natuke rohkem vaeva tuleb näha, kui soovid juhtida radiaatoreid elektriliste klappidega. Paraku on vaja siis paigaldada elektrijuhtmed iga soovitud radiaatori juurest kokku ühte punkti.

Samuti on sellisel juhul vaja paigaldada igasse tuppa eraldi temperatuuriandur. Selleks võib olla ka näiteks suitsuandur või liikumisandur. Juhtmega anduri saab paigaldada, kasutades universaalset andurit.

Ja üks võimalus on veel! Kas su küttesüsteem on üles ehitatud selliselt, et igasse radiaatorisse läheb eraldi toru ja kõigi radiaatorite klapid on ühes kohas?

Sellisel juhul võib olla võimalik paigaldada juhtimissüsteem just nende klappide juurde. Siis mõõdavad andurid igas toas temperatuuri, vastavalt sellele antakse radiaatorile kas kuuma vett peale või mitte. Sarnaselt saab juhtida ka vesipõrandakütet. Miinuseks on käsitsi reguleerimise võimaluse puudumine.

Elektriradiaatorite juhtimine

Elektriradiaatorite nutikas juhtimine käib lihtsal põhimõttel – vool on või voolu pole. Põhimõtteliselt juhib automaatika radiaatorit selliselt, et kui temperatuur langeb alla soovitud taseme, siis lülitab radiaatori sisse ja välja jälle õigel ajal.

Juhtimiseks on vaja paigaldada temperatuuriandur ja lülitusmoodul. Lülitusmooduliks sobib väga hästi näiteks nutikas pistikupesa. Kui pistikupesa ei mahu või ei sobi muudel põhjustel, on võimalik kasutada ka väikest releemoodulit.

Temperatuuri mõõtmiseks sobivad erinevad Z-Wave'i andurid. Kõige mugavam on kasutada näiteks nutikat suitsu- või liikumisandurit. Need annavad lisaks temperatuuri mõõtmisele täiendavat funktsionaalsust ja neid saab ka ühendada teiste seadmetega (näiteks valgustite juhtimiseks).

Küttegraafikud annavad säästu energiakuludes

Kütteautomaatikaga saad oma kodu temperatuuri igas toas palju paremini ja efektiivsemalt juhtida. Toa temperatuuri vähendamine ühe kraadi võrra annab sõltuvalt kodu eripäradest 5-10% energiakulu säästu. Jah, hoiad raha kokku!

Säästu annab eelkõige võimalus eelprogrammeeritult panna oma nutikodu muutma temperatuuri selle järgi, kas keegi on kodus või ei. Näiteks päeval, kui kõik on tööl ja koolis, siis võib temperatuur vabalt 2-3 kraadi madalam olla.

Samuti soovitavad unespetsialistid magada jahedamas, kuni 20-kraadides toas. Lisaks pole ju vaja kütta, kui oled terve perega reisile läinud, kasvõi ainult nädalavahetuseks.

Ja veel ... kui sul on suvekodu, siis saad nutiseadmetega juhtida seal talvel temperatuuri, et veetorud ei külmuks või tõsta temperatuuri, kui plaanid nädalavahetuseks kohale sõita. Väga mugav, kas pole?

Kuidas see sinu nutiseadmes välja näeb? Väga lihtne! Vaata järgmist pilti ja veendud ise, et selliselt küttesüsteemi juhtimine on kõigile lihtsalt tehtav ja mõistetav. Võid ära unustada tänase olukorra, kus reguleerid käsitstsi radiaatoreid ning pole peaaegu kunagi rahul oma küttelahendusega.

ekraanitõmmis