Saabudes värava juurde, avaneb see sinu auto tulede vilgutamisele või hoopis ise, tundes ära, et peremees jõudis koju. Aeda kastvad sprinklerid peatavad hetkeks oma töö, et saaksid rahus tuppa jalutada. Toas ootavad sind mõnus õhkkond ja meeldiv muusika, mis alustas töötamist hetkel, mil avasid välisukse, kirjutab Nutikodulahendused.ee.

Võtad kapist külma joogi ja suundud elutuppa teleri ette. Vajutades ühte nuppu, hämarduvad toas valgustid, teler lülitub sisse ja saad lemmiksaatele pühenduda. Samal ajal teab kodu, et on reede õhtu ja sinu traditsiooniks saanud saun tuleb kütte panna.

Sauna valmimisest annab kodu sulle märku vilgutades tulesid. Värava taha saabunud sõpradel tuleb korraks kella lasta, kui juba näed telefonist pilti väravakaamerast ja ühe nupuvajutusega avad aiavärava. Sprinklerid peatuvad taas... Kas ei ole nauditav?

Nutikodu: tehnoloogia Sinu teenistuses

Kõik see on tehtav ja saavutatav koduautomaatikaga ja just nii võibki kirjeldada nutikodu või intelligentset kodu.

Nutikodu-lahendus on sobiv ennekõike inimesele, kes väärtustab tervislikku ja nauditavat elukeskkonda, turvalist kodu ja madalaid energiakulusid. Kas kõlab sinu moodi? Ilmselt küll, kui oled lugemisega juba nii kaugele jõudnud.

Sa soovid, et Sinu pere ja vara oleksid kaitstud, vajalikud asjad kodus kiirelt ja mugavalt kontrollitavad ja juhitavad. Kindlasti on Sulle oluline ka optimeerida küttekulusid ja hoida kokku elektri tarbimiselt.

Kaablikuti tee: töö kindel ja terviklik

Nutikodu-lahendusi on erinevaid. Päris pikalt on kasutatud kaabeldatud lahendusi, mis tähendab, et maja ehitusel on juba projekteeritud nutiseadme või kontrollpaneelide kaudu juhtimiseks vajalikud kaablid ja need paigaldatud.

Tänaste teadmiste juures on see kõige töökindlam nutikodu lahendus. Eestis leiab mitmeid teenusepakkujaid, kes on sedasorti tehnoloogiat juba aastaid paigaldanud. Neil on kogemust ja oskusi teha kodu just sinu soovidele sobivaks.

Kõige suurem puudus aga on vähene paindlikkus. Kui hoone on juba ehitatud, siis hiljem kaablite lisamine ja sinu kõikide soovide täitmine võib olla parimal juhul lihtsalt kulukas, kuid kindlasti ka aeganõudev ja mõnedel juhtudel isegi võimatu.

Kuid isegi kui maja või korterit ehitades on sul visioon olemas, siis hiljem täienduste tegemine on jällegi tülikam kui üks järgmine võimalus, millest tuleb juttu nüüd...

Raadioside revolutsioon

Üha enam on levimas raadiosignaaliga Z-Wave'i juhtmevaba lahendus. Sellega saab kogu kodu juhtimise üles ehitada ilma kaableid vedamata ning soodsamalt ja kiiremini. Enam ei ole tarvis alustada süsteemi projekteerimist juba maja või korteri ehituse algstaadiumis, vaid saab juba valmis hoonele hiljem tarkust lisada.

Juhtmevabade süsteemide suurim eelis on see, et kõike saab planeerida ja teostada järk-järgult. Loomulikult on sul võimalik kõik korraga teha. Aga võid ka vastavalt ajalistele ja rahalistele soovidele ja võimalustele valida oma alginvesteeringu suurust ja teha oma kodust pikema perioodi jooksul unistuste nutikodu.

See on siis nii-öelda fanaatiku stiilis tegutsemine – ostes jupikaupa erinevaid lahendusi (valguse juhtimist, radiaatorite termostaate, suitsuandureid jm).

Kui tahad, võid oma tarkuse ja veebi järgi pusides kõik valmis teha või kasutada terviklahenduse pakkujaid, kes aitavad lisaks paigaldamisele ka seadistamise ja programmeerimisega. See viimane sobib kindlasti paremini kõigile, kes ei pea vajalikuks iga viimase tehnilise detailiga tuttavaks saamist.

Lähme tehniliseks!

Z-Wave'i raadiosidelahendused kasutavad lisaks erinevatele anduritele tikutopsisuuruseid mooduleid, mida saab paigaldada juhitavate seadmete lülitite ja pistikute taha.

Nende moodulite abil saab juhtida põrandakütte ajameid, ventilatsiooniseadmeid, valvekeskusi, kardinaid, läbipääsusüsteeme, valgusteid ja palju muud. Kodu ehitajal ei ole vaja spetsiaalseid kaableid vedama hakata, sest kasutatakse ära juba olemasolevaid elektrijuhtmeid.

Kõik seadmed töötavad omavahel infot vahetades juhtmevabal Z-Wave'i standardil. Suurim eelis näiteks konkureeriva Zigbee standardi kõrval on madalam töösagedus 868,4 MHz vs Zigbee 2,4 GHz ning tõsiasi, et süsteem ei ole ühe tootja põhine vaid kasutada saab põhimõtteliselt suvalist teise tootja Z-Wave'i andurit või moodulit.

Nutikodu on kättesaadav kõigile

Koduautomaatika hakkab muutuma meie igapäevaelu üheks osaks isegi mingil määral tahtmatult. Kunagi vaid miljonäridele taskukohane tehnoloogia on tänapäeval võrreldav juba kasvõi tavalise keskkütte automaatikaga, mida paljud inimesed oma majja paigaldavad.

Koduautomaatika puhul tuleb samas hinnaklassis kodule hoopis rohkem võimekust kui ainult kütte juhtimine.