See kõlab väga mugavalt, aga mis saab siis, kui elekter ära on või kui nutitelefonil on aku tühi? (allikas: nutikodulahendused.ee)

Vaatame läbi erinevad võimalused, kuidas tänapäeval välisuste digiavamine praktikas välja näeb.

Laias laastus jagunevad nn nutikad läbipääsusüsteemid kaheks: juhtmevabad ja juhtmega lahendused. Ühel juhul on vajalik sobiv kaabeldus enne ära teha ja siis lisada luku- ja avamismoodulid, teisel juhul on luku lisamine väga lihtne, kuid see jääb sõltuma patareidest.

Juhtmega lahendused

Siin on reeglina kasutusel kas mootorlukud või vasturauad. Vasturauda oleme kõik kohanud kortermajade trepikodades, kus uks õige PIN-koodi või korteriomaniku nupuvajutusega avatakse.

Mootorluku puhul on ukse sisse paigaldatud elektriline lukk, mis tähendab seda, et kogu kaabeldus on ukse sisse paigaldatud.

Vasturauda on kindlasti soodsam ja mugavam paigaldada, kuid seda ei soovita kasutada tihenditega ustel, näiteks maja välisuksel. Tihendite surve tõttu on vasturaud pidevalt pinge all ja kui nüüd õige PIN koodiga vasturaud vabastatakse, siis tihendite surve tõttu on vasturaud ikkagi justkui lukus. Ukse avamiseks tuleb seda natuke „loksutada“, mis vabastab vasturaua ja uks tuleb lahti.

Mootorluku eelis on see, et eespool kirjeldatud ebamugavus puudub. Küll aga tuleb mootorlukk tellida juba koos uksega, ehk ukse tegija peab teadma, et soovite sinna lisada luku avamise funktsiooni.

Kui kõik ettevalmistused on tehtud, siis on mootorlukku väga mugav kasutada. Sõltuvalt avamise funktsioonist võib ukse sisse paigaldada näiteks ka sõrmejäljelugeja.

Foto: kollaaž (vasakul: tavaline juhtmega töötav mootorlukk / paremal: IDLock – patareitoitel täislahendus – asendab kogu olemasoleva ukseluku)

Juhtmevabad lahendused

Kui uksed on juba ees ja vasturaua jaoks ei soovi kaableid vedama hakata, siis on päris paljudel erinevatel tootjatel täna valikus nutikaid patareidega ukselukke.

Patareisid ei pea üleliia kartma. Sõltuvalt tootjast lubatakse avamiste arvuks ühtede patareidega kuni 9000 korda. See tähendab, et kui kasutada nutilukku ainult patareide jõul iga päev 4 korda, siis peaksid need kestma aastaid.

Kindlasti sõltub see paljuski ka ukseluku liikumise kergusest. Mida raskemalt mehhanismid liiguvad, seda rohkem kulub ka patarei.

Juhtmevabade ukselukkude puhul on enamasti kasutusel juhtmevabad tehnoloogiad nagu Bluetooth, Wifi või Z-Wave. Vastavalt luku mudelile võib ühel lukul olla ka mitu liidestusvõimalust.

Üks selline vahva lukk on Danalock V3. Sellega saab asendada kõige lihtsamini täiesti tavalise „liblika“, seestpoolt saab ust avada endiselt nn liblikast ja alles jääb ka füüsiline võti. Lukku saab juhtida nutitelefonist Bluetoothi või ka koduautomaatikast Z-Wave'i teel.

Kui tahta vingemat ukselukku, siis ka siin on tootjatel pakkuda üht-teist põnevat. Üks selline on Norra tootja iDLock. See on väga tõsine lahendus, mis vahetab välja kogu ukseluku mehhanismi. Selle konkreetse luku näol on lisaks nutitelefonist juhtmisele PIN-kood ning magnetkaart/tablett.

See tähendab teisalt ka seda, et kui patareid peaksid ühtäkki tühjaks saama, on vaja anda lisasärtsu 9V „koroona“-patareiga.

Foto: kollaaž (vasakul Danalock – patareitoitel ukselukk, mis pannakse tüüpilise „liblika“ asemele / paremal: Fibaro Intercom – nutikas uksekell-kaamera, kahepoolne side, saab külalisega juttu rääkida ja teda sisse lasta, sõltuvalt  mis lukku juhitakse.)

Millised on ohud?

Turvalisuse poolelt on üldiselt kõikide selliste ukselukkude andmeside krüpeeritud ja lukutootjad on teinud enda poolt kõik, et kolmandad osapooled ei pääseks ukselukule väljaspoolt ligi.

Tõenäosus, et keegi pahalane tuleb nutiukselukku muukima on väiksem kui tavalise ukseluku puhul, sest nutilukud omavad tihtipeale ka häiresignaali võimalust – kui ukselukk avatakse muul moel kui ette nähtud, antakse süsteemile häiret.

Patareiga ukseluku puhul võib suurimaks riskikohaks lugeda seda, et kui patareid tühjaks saavad, ei saa lukku enam juhtida. Siis on hea, kui autos on kindluse mõttes ikka maja võti ka olemas.

Eriti populaarseks on sellised ukselukud saanud üha kasvavas kinnisvararendi-äris, kus üürnikud vahetuvad ja võtmete tegemise/vahetamise asemel saab piirduda PIN-koodi vahetusega.

Omalt poolt julgeme nutilukkude kasutamist kindlasti soovitada. See aitab tihtipeale säästa palju aega ja närvikulu, kui kontorist koju jõudes avastad, et võtmed jäid töö juurde lauale.

Mis võimalusi veel on?

Üha enam soovitakse lisaks ukseluku juhtimisele saada võimalust nutika uksekella või fonoseadme fjaoks. Ka siin on võimalus kaks asja kokku panna. Kasutades näiteks elektrilist vasturauda või mootorlukku, saab kasutusele võtta videofonoseadme.

Kaasaegsed lahendused suhtlevad wifi võrgus veebi teel ja annavad võimaluse ka kodust väljaspoolt teada saada, kui keegi on ukse taga ja soovib külla tulla.

Äpi teel on võimalik näha, kes on ukse taga ja temaga saab ka vestelda. Kui see on omainimene, saab ukse avada ilma, et keegi peaks eelnevalt kodus olema või ukse juurde minema.

Videofonosid on palju erinevaid, kuid lihtsamate mudelite hinnad algavad juba 350 eurost. Müüakse neid näiteks Saksasmartis või Indome'is