"Inimesed mõtlevad hologrammidega seoses sageli ammusurnud Tupac Shakuri "esinemisele" 2012. aasta Coachella festivalil," ütles Dr Vertegaal, kelle erialaks on inimeste ja arvutite vaheline suhtlus. "Tupaci kujutis polnud aga tegelikult üldse hologramm, vaid nn Pepper Ghost - kahedimensiooniline video, mida projitseeriti lamedale klaaspinnale. TeleHuman 2-ga äratame me tõelised hologrammid ellu."

Süsteem kasutab nutikaid projektoreid, mis on kinnitatud inimesesuuruse silindrikujulise kapsli kohale ja ümber. Vertegaali tiim on leidnud viisi, kuidas projitseerida sellele objekte ja inimesi valgusväljadena nii, et need näivad kolmemõõtmelistena. Nii on võimalik projitseeritavat objekti või inimest ruumi erinevates nurkades asuvate inimeste poolt üheaegselt erinevate nurkade alt vaadelda. Kujutis ise võetakse üles terve hulga 3-D videokaameratega ja nende otsepilt kantakse teise ruumi, kus see siis projektoritega hologrammina esile manatakse.

Mingisuguseid spetsiaalseid prille või muid seadmeid hologrammi nägemiseks tarvis ei ole.

"Näost näkku suhtlemise teel kantakse üle väga suur hulk mitteverbaalset infot," ütles Vertegaal, kes on ühtlasi ka ülikooli meedialabori juht. "See info läheb veebipõhiseid vahendeid kasutades kaduma, mis viib selleni, et netis kasutatakse kehvi käitumismalle. Kasutajad jäävad ilma žestidest, näoilmetest, silmast silma kontaktist ja muust, mis lisavad suhtlusele nüansse, emotsionaalseid lisatähendusi ja muidugi ka empaatiat. TeleHuman 2 lisab need praegu puuduvad elemendid pikkade vahemaade tagant peetavatesse vestlustesse sellise realismitasemega, millega pole Skype või Facetime`i videovestlus võrreldav."

Vertegaal demonstreeris TeleHumanit esmakordselt aastal 2012, aga siis oli vaid ühel inimesel võimalik holograafilist projektsiooni korralikult näha. Uue seadmega näevad seda kõik, kes ruumis viibivad ja igaüks oma nurga alt.

Lisaks töövestlustele ja konverentsidele võiks sellist tehnoloogiat kasutada ka näiteks - jällegi - muusikafestivalidel, arvab Vertegaal. "Kujutame ette, et esineja suudab üheaegselt tänu mitmetele seadmetele esineda mitmetes paikades terves kontserdipaigas," tõi ta näite.

Vertegaal ja ta kolleegid esitlesid TeleHuman 2 tehnoloogiat avalikkusele Kanadas Montrealis, kus on toimumas konverents, mille teemaks on inimfaktor arvutisüsteemides. Ürituse pealkiri on ACM CHI Conference ja see on juhtiv rahvusvaheline konverents, kus teemaks inimeste ja arvutite suhtlus.