Umbes väikse sõiduauto suurune, 1250 km kaaluv Sentinel-3B stardib homme õhtul Eesti aja järgi kl 20.57 Venemaalt Plessetski kosmodroomilt kanderaketi Rockot turjal.

Orbiidil kohtub ta oma "kaksiku", seal 2016. aasta veebruarist saati tiitleva satelliidiga Sentinel-3A ja koos hakkavad nad umbes 800 km kõrgusel maapinnast 24 tundi ööpäevas 365 päeva aastas n-ö valvet pidama muutuste osas Maa ookeanivetes. Sentinel-3A ja 3B hakkavad paiknema teine teisel pool Maa külge, et tagada parim ülevaade, vahendab AFP.

"Sentinel-3 missioon on oluline just ookeanide ja rannikualade jälgimiseks, sealhulgas meretaseme muutumise, reostuse, merejää paksuse jm osas," öeldi Euroopa kosmoseagentuuri teates. Lisaks vaatlevad satelliidid jõgede ja järvede olukorda ning jälgivad ka metsatulekahjude tekkimist.

Sentinel-3B on juba seitsmes ilmaruumi saadetavatest satelliitidest, mis moodustavad Euroopa Copernicuse keskkonna jälgimise võrgustiku selgroo. 2014. aastal alustanud Copernicus toetub Sentinelidele, et jälgida keskkonda ja panustada inimeste ohutusse.

Ookeanide kohal jälgib satelliit temperatuuri, vee värvust, -taset ning isegi merejää paksust. Nende mõõtmiste tulemusi kasutatakse näiteks selleks, et jälgida muutusi Maa kliimas, kuid ühtlasi ka enam käegakatsutavates valdkondades, nagu merereostus.

Copernicuse projekti on aastatel 2008-2020 paigutatud 7,5 miljardit eurot.

Sentinel-3B statri võib otseülekandes jälgida SIIN.