The State of Global Air 2018 on värske, iga-aastane raport, mille paneb kokku USA mittetulundusühing Health Effects Institute, kui võrdleb õhusaaste mõõtmisi ja selle mõju inimeste tervisele Maailma Terviseorganisatsiooni (WHO) õhukvaliteedi juhistega.

Raportist nähtub, et õhusaaste põhjustab umbes 6,1 miljonit enneagset surma, olles kasvulavaks infaktile, insuldile, kopsuvähile ja kroonilistele hingamishaigustele, vahendab IflScience.

WHO on seadnud suunised, kui mitu mikrogrammi osakesi võib ruutmeetris õhus olla, et õhku pidada puhtaks. Raportist selgubki, et 95% maailmast ei vasta sellele kriteeriumile. Vaata kaardilt:

Nagu näha, on Eesti helerohelises, WHO standarditele vastavas vahemikus. Mõõdetud saaste ongi raporti andmetel kõige madalam (≤ 8 µg/m3) Austraalias, Bruneis, Kanadas, Eestis, Soomes, Gröönimaal, Islandil, Uus-Meremaal, Rootsis ja mitmetes Vaikse ookeani saareriikides.

Kõige murettekitavam on õhusaasteprobleem aga Põhja- ja Kesk-Aafrikas ning Lõuna-Aasias, eriti suurriikides nagu Hiina ja India. Neist viimane on koos Pakistani ja Bangladeshiga viimase dekaadi jooksul õhukvaliteedi osas märgatavalt hullemaks muutunud.

Hiina aga paistab silma erinevate innovaatiliste lahendustega, et seda probleemi lahendada. Ent globaalne olukord on siiski jahmatavalt nukker.