Natsi-Saksamaa mereväe Kriegsmarine lipu all 1944. aasta lõpust alates sõitnud U-3523 läks põhja mõni päev enne II maailmasõja lõppu Euroopas, 6. mail 1945, mil Briti hävitajad selle põhja lasid. Päev enne olidki Saksa väed Taanis, Põhja-Saksamaal ja Hollandis alistunud ning arvatakse, et allveelaev ja selle meeskond oli põgenemas, mitte ülesandeid täitmas.

Taani mereteadlased leidsid allveelaeva 10 meremiili kauguselt Põhja-Taanis asuvast Skagenist, kui see nende radarile ilmus. Allveelaev on merepõhja huvitavalt langenud: selle nina on merepõhjas kinni ja ahter justkui hõljub 20 meetrit kõrgemal. Laev ise on 123 meetri sügavusel vees ja seetõttu on sellesse sukelduda üpris keeruline.


U-3523 oli omal ajal tõeline superallvelaev: uus ja arenenud tehnikaga XXI tüüpi allveelaev, mida tunti ka kui Elektroboot ja mis saigi kogu aeg veel all sõita. U-3523 oli üks kahest sakslaste laevast, mis üldse teenistusse jõudis ja tegelikult jäi lahingutegevusest puutumata.

Pärast sõda liikus ringi palju kuulujutte, kuidas kõige kõrgematel kohtadel olnud natsid allveelaevadel põgenesid ning võtsid endaga kaasa ka hulga varandust, näiteks kauaotsitud natsi-kulda.

Kas ka U-3523 või kanda sellist hinnalist laadungit? Ideeliselt küll, sest oma tehnoloogilise arengu tõttu oleks võinud see sõita peatumatult Lõuna-Ameerikani välja. Mis aga võis olla selle teekond, enne kui Britid laeva hävitasid, ei ole teada.

Merepõhjas lebav U-3523

Pole ka teada, kas lisaks 58 meeskonnaliikmele oli pardal ka kedagi teist, kellel kaasas hinnaline pagas. Kõik allveelaeval olnud inimesed hukkusid.

Jutlandi sõja- ja meremuuseum on Põhjamerest ja Taani väinadest leidnud kokku 12 allveelaeva vrakki, kolm neist briti ja üheksa saksa päritolu. Lisaks leitule on teadaolevalt ainult üks natsi-Saksamaa XXI tüüpi allveelaev veel alles, see seisab Saksamaa meremuuseumi sadamas Bremenhavenis.

Vaata Jutlandi sõja- ja meremuuseumi videot merepõhjas lebavast vrakist: