Riikliku näotuvastussüsteemi juurutamisest Hiinas oleme varemgi kirjutanud. Muuhulgas katsetasid sealsed politseinikud hiljaaegu nutiprille, mis samuti näotuvastusvõimelised on ja nabisid nende abiga isegi kahtlusaluseid kinni. Riigis on praegu 176 miljonit näotuvastuskaamerat.

Washington Post vahendab nüüd Kan Kan Newsi, mille kohaselt otsiti meest taga majanduskuritegude eest. Tema andmed leidusid riiklikus andmebaasis ja kui ta staadionile saabus, märkasid sissepääsu juures olevad näotuvastusega varustatud kaamerad teda ja andsid sellest politseile teada.

„Ta oli täiesti šokeeritud, kui me ta minema viisime,“ ütles politseinik Li Jin uudisteagentuurile Xinhua. „Ta ei suutnud mõista, kuidas politsei suutis ta nii ruttu 60 000 inimese seast üles leida.“

Nagu Washington Post teatas, loodavad Hiina ametnikud luua põhjaliku, üleriigilise jälgimissüsteemi nimega Xue Liang ehk Teravad Silmad, millega kodanike liikumisi monitoorida saaks.

Jälgimissüsteem on omakorda seotud põhjaliku andmebaasiga, milles leidub info iga kodaniku kohta – see nn politseipilv kogub kokku andmeid inimeste kriminaalse ja meditsiinilise mineviku, internetiostude ja reisipiletite ning isegi nende poolt sotsiaalmeediasse jäetud kommentaaride kohta. Kõigi nende mugavalt seotud andmete mõte on, et riik suudaks kogu aeg jälgida, kus inimesed asuvad, mida nad teevad, mida nad usuvad ja kellega suhtlevad. Lõpuks saab Washington Posti sõnul inimesele määrata lausa nn sotsiaalse krediidi punktisumma, mis tähistaks seda, kui usaldusväärsed nad valitsuse ja teiste kodanike meelest on.

Hiina näotuvastustarkvara nimega SenseTime liiklejaid identifitseerimas.
Praktikas näeb jälgimissüsteem välja nii, et kui näiteks jälgimiskaamera mõnd ristmikku vaatleb, ilmub arvutiekraanil seda läbivate inimeste ja autode juurde infokastike, millelt näeb näiteks inimese nime ja ta kodulinna.

„Jälgimistehnoloogiad annavad valitsusele tunde, et nad suudavad lõpuks inimeste elu sel määral kontrollida, nagu nad soovivad,“ ütles WP-le Saksa akadeemik Adrian Zenz, kes on Hiina lääneosas asuvas Xinjiangis etnilist poliitikat ja riigisüsteemi uurinud.

Inimõiguste vaatlemisega tegeleval Human Rights Watchil on lausa spetsiaalne lehekülg, mis on pühendatud Hiinas toimuvale massijälgimisele ja suurandmete kasutamisele.