Kes veel ei tea, millega tegu, siis vanemad lugejad kindlasti mäletavad kunagisi Polaroidi kaameraid, millega teed pildi ning see tuleb maagiliselt kohe paberi peal kaamerast välja, kirjutab Digitest.ee.

Käesoleva ülevaate subjekt, Instax Square SQ10, teebki täpselt seda, kuid see on saanud juurde ka lisafunktsioone.

Nimelt on kaamera saanud ka digitaalsüsteemi ning sellega koos piltide salvestamise võimaluse. Uuendusena on ka ekraan, millelt saab kõigepealt kadreerida live view vaates ning pärast pildistamist ei peagi pilti kohe ära ilmutama, vaid saab valida, milliseid pilte paberile panna ning digitaalfaile arvutisse laadida.

Uue kaameraga tuli ka uus paberiformaat, mis on ruudukujuline ning kõige lähemal klassikalisele vana kooli Polaroidi pildile.

(Foto: digitest.ee)

Kaamera näeb äge välja. Esiküljel on keskel objektiiv, mille ümber on suur hõbedane ring. Selle ainus funktsioon on kaamera tööle panna – liigutad veidi vasakule ning masin ärkab ellu.

Lisaks on mõlemal pool objektiivi päästikunupp, millest ühe saab ümber seadistada tegema midagi muud ning ülaosas välk ja fokuseerimise abivalgus.

Tagakülg näeb samuti soliidselt futuristlik välja – ülaosas on suur ekraan, mis kuvab live view pilti kadreerimiseks, pilte taasesitamiseks ja seadete muutmiseks.

Ekraan küll kuvab kõik vajaliku info, kuid ei ole puutetundlik ning alaosas on erinevad nupud. Ringi välimiste nuppudega saab pilte taasesitada, printida ning eraldi nupud on ka vinjeti lisamiseks ja särituse muutmiseks.

Keskmine ring on valikuketas, millega menüüs ringi liikuda ning keskmine nupp viib menüüsse.

(Foto: digitest.ee)

Pildistamiseks on kolm režiimi – Standard, Bulb (kuni 10 sekundit) ja Double Exposure (topeltsäritus).

Standard on standard – üks pilt ilma mingi efektita. Bulb lubab säritada kuni 10 sekundit ning topeltsärituse käigus pildistab kaamera ühe pildi ja järgmise pildi saad pildistada selle peale, tekitades laheda efekti kahest pildist kokku.

Autofookus on sellise kaamera kohta täiesti kasutatav. Hämaramates oludes aitab küll abivalgus, kuid fookuse leidmisega võivad tekkida päris suured raskused. Sellest teavitamiseks läheb fokuseerimispunkt punaseks ning on teada, et vaja uuesti proovida. Välgurežiime on samuti võimalik muuta ning neid on lausa kuus.

Menüüs ringi liikumine ei ole eriti intuitiivne, sest aeg-ajalt juhtub, et vajutad valesti – see pole midagi hullu, kuid väike ebamugavus sellegipoolest. Samuti jääb häirima, et pärast pildistamist jääb pilt ekraanile kuni vajutada mingit nuppu.

Pilte saab töödelda ka pärast pildistamist ning muuta saab kõiki seadeid, mida ka enne pildistamist. Ehk siis saab muuta heledust-tumedust, lisada filtreid ja vinjetti.