Hääle oma lemmik rahvusloomale saab anda Eesti jahimeeste seltsi koduleheküljel SIIN. Valida saab iga 24 tunni järel, küsitlus kestab 23. aprillini.

Forte kirjutas veebruaris, et Eesti sajandal sünnipäeval kulmineerub aastatepikkune arutelu: millisest loomast saab Eesti rahvusloom. Selle valimisest on juba aastaid tagasi juttu olnud: aastal 2013, mil valiti Eestile esimest korda aasta looma, käidi välja ka mõte rahvusloomast.

Teema pikaaegne eestvedaja Jaan Riis Eesti looduskaitse seltsist ütles Fortele, et juubeliaastal tahetakse rahvusloom ära valida, seda kinnitas ka Peep Männil Eesti terioloogia seltsist.

Kui toona rahvuslooma valimisest kirjutati, olid kandidaatideks näiteks hunt, karu, põder, ilves – kõik meie metsade põlisasukad. Eesti jahimeeste seltsi kandidaadid on kobras, mäger, rebane, siil, hunt ja metskits.

"Rahvusloom peaks olema omane, tavaline, äratuntav ja armastatud liik, kellega võiks looduses kartmatult kohtuda ning kelle kaudu saaks edastada sõnumi, et kaitset ja hoidu väärivad ka tavalised, mitte ainult haruldased, liigid," kirjutatakse kandidaatide kohta.

Praegu juhib rahvahääletust ülekaalukalt, ligi poolte häältega siil. Nagu mainitud, siis hääletada saab 23. aprillini!