"Praegu ei ole paanikaks põhjust, aga see on midagi, millel kindlasti silm peal hoida, eriti kui vajumise kiirus suureneb," ütles BBC-le uuringurühma juht geoloog dr John Murray.

Murray on ligi 50 aastat Etna vulkaani uurimisega tegelenud ja konkreetse, ajakirjas Bulletin of Vulcanology ilmunud uurimuse jaoks kogus ta andmeid 11 aastat, kasutades tehnikat, mis registreerib millimeetriseid muutusi Etna-aluses maapinnas.

Tulemägi liigub kagu suunas 15 kilomeetri kaugusel asuva Giarre linna poole umbes ühe kuni kolmekraadise nurga all. See on Murray sõnul võimalik, sest mäealused settekivimid on nõrgad ja murenevad.

Oht on selles, et ka kõige väiksem liikumine võib põhjustada tulemäe sisemuses pingeid, mis mingisugusel hetkel vallanduvad ja põhjustavad hävitavaid maalihkeid.

Murray tiim rõhutab, et selline liikumine on väga haruldane ja et asi kriitiliseks muutuks, võib kuluda sadu, aga ka tuhandeid aastaid. Niisiis polegi praegu põhjust muretsemiseks, ka mitte kohalikel elanikel. "Peab järgima, kas 10 aasta jooksul Etna liikumise kiirus kahekordistub - see oleks juba tõsisem hoiatus," lausus ta. "Kui seda ei juhtu, siis tegelikult pole põhjust muretseda."

Etna on tegevvulkaan Sitsiilia idaranniku lähedal, Euroopa kõrgeim vulkaan ja üks aktiivsemaid vulkaane maailmas. Vulkaani kõrgus on umbes 3330 m, see kõigub tegevuse käigus. Viimati purkas vulkaan alles eelmise aasta märtsis, vigastada sai kümmekond inimest.