Westminster Abbeysse on aastasadu maetud tuntud ja armastatud Briti kuningakoja liikmeid, riigimehi, teadlasi jne. Pühakojas leiab oma viimse puhkepaiga ka möödunud nädalal 76-aastasena meie seast lahkunud tunnustatud füüsik Stephen Hawking. Ta maetakse kahe teise suure Briti teadlase Isaac Newtoni ja Charles Darwini lähedusse, vahendab AFP.

Westmisnter Abbey kinnitas, et Hawking matus toimub hilissügisel tänupüha jumalateenistuse raames.

Hawkingi pere teatas möödunud nädalal, et tema esimene matus toimub juba sel laupäeval 31. märtsil kitsamas pere-, sõprade ja kolleegide ringis Cambridge'i ülikooli St Mary kirikus, kivikiske kaugusel sealt, kus teadlane rohkem kui 52 aastat töötas.

Stephen William Hawking (8. jaanuaril 1942 – 14. märts 2018) oli inglise füüsikateoreetik, kosmoloog, kirjanik ja Cambridge'i ülikooli teoreetilise kosmoloogia keskuse teadusdirektor.

Hawkingi uurimused mustade aukude olemuse, relatiivsusteooria, gravitatsiooni ja kosmoloogia alal on märkimisväärsed ja mõjutanud paljusid teadlasi. Hawking saavutas edu ka oma populaarteaduslike töödega, kus arutleb oma teooriate ja kosmoloogia üle.

Tema raamat "Aja lühilugu" ("A Brief History of Time") oli tohutu läbimüügiga ja püsis The Sunday Timesi raamatumüügi edetabelis rekordilised 237 nädalat.

Hawking põdes alates 1963. aastast amüotroofset lateraalskleroosi (ALS) ning suutis raske haigusega 55 aastat elada ja edukalt teadusega tegeleda.

"Ta oli võimas teadlane ja eriline inimene, kelle töö ja pärand elavad edasi veel palju aastaid," meenutasid Hawkingit tema lapsed.