Parthenon on Ateena Akropolil asuv tarkuse-, julguse-, ja õiglusjumalanna Athena tempel. Dooria stiilis marmorist tempel ehitati aastail 447-438 eKr kuulsa kujuri Pheidiase juhendamisel. Parthenon on üks tuntumaid ehitisi maailmas ja seda peetakse ka Vana-Kreeka klassikalise ajastu tähtsaimaks ehitusmälestiseks. Antiikajal asus templis ka suur kullast Athena kuju.

1687. aastal sai Parthenon Türgi sõjas tublisti kannatada, kuid suur osa ehitisest seisab veel tänasel päevalgi püsti.


Nonoch Mul
i püramiid on maia indiaanlaste ehitatud ja asub Mehhikos Yucatani poolsaarel Quintana Roo osariigis Cobas. Eeldatavasti elasid esimesed inimesed Cobas vahemikus 100 eKr - 100 pKr ning asula jäeti maha umbes aastal 1550 pärast Hispaania konkistadooride saabumist. Nonoch Mulil on kõrgust peaaegu 42 meetrit. Seega on see kõrgeim maia püramiidi Yucatani poolsaarel ning kõrguselt teise üleüldse.

Püramiid taasavastati tihedast džunglist 19. sajandil, ent arheoloogid asusid teaduslike väljakaevamiste ja uurimistööga tegelema alles aastal 1973.

See on Vana-Rooma pea- ja piksejumala Jupiteri tempel, mis oli Napoli lahe ääres asunud iidse Pompeii keskpunktiks. Tempel seisis turuväljaku ääres ning selle tagant piilus kurjakuulutavalt Vesuuv, mis augustis 79 Pompeiile ka lõpu tegi.

Väljakaevamised algasid Pompeiis juba 16. sajandil. Tõsi, esiti olid need täiesti ebateaduslikud, kuna tänases mõistes arheoloogiat veel ei eksisteerinud.

See on miilikindlus 39, mis on osa roomlaste poolt Suurbritanniasse ehitatud Hadrianuse valli nime kandvast kindluste- ja müürisüsteemist. Valli ehitamise põhjused pole päris sajaprotsendiliselt kindlad, ent ilmselt tahtis aastal 117 keisriks saanud Hadrianus oma impeeriumit põhjas elavate sõjakate piktide eest kaitsta. Umbes ühe rooma miili tagant asusid vallil sellised väikesed kindlused.



Luksori templi
laskis aastal 1380 eKr ehitada Vana-Egiptuse vaarao Amenhotep III. Erinevalt teistest Egiptuse templitest ei ole see pühendatud ühele konkreetsele jumalusele, vaid vaaraode uuestisünnile ning noorenemisele.Templit renoveeriti sada aastat hiljem vast vägevaima vaarao Ramses II korraldusel, siis ehitati ka võimsate püloonidega värav ja avatud siseõu. Kunagi viis Luksori templi juurest lähedalasuva Karnaki templini sfinksidega ääristatud allee. Võimsate obeliskide ja arhitraavidega varustatud hoonekompleks oli üks Vana-Egiptuse monumentaalarhitektuuri uhkemaid näiteid.

Teotihuacan oli üks Mehhiko keskosa esimesi suuri linnalisi asulaid. Praegu on see üks kõige tähtsamatest arheoloogilistest leiukohtadest kogu riigis.

Päikesepüramiid
ehitati 1. ja 7. sajandi vahel, kuid inimestest, kes selle rajasid ja linnas elasid, on väga vähe teada. Nad ehitasid piirkonna esimesed keerukad linnad ning kadusid siis üpris müstiliselt. Püramiid on üks vanimaid Mehhikos ning Teotihuacani suurim ehitis.

Sellel Rooma väljakul nimega Lago di Torre Argentina asuvad tervelt nelja antiiktempli varemed. Need avastati 1920. aastatel ehitustööde käigus. Tempel B on neist kõige uuem ja kuus selle sammast, esialgsed trepiastmed ja altar on siiani terved. Varemeis elab tänapäeval sadu kasse, keda vabatahtlikud toidavad.