Jeruusalemmas Winner'si oksjonimajas müügil olnud kirjad ja fotod olid enamus pärit 1920. aastatest. Kõige suurema summa eest läks 1928. aastal Einsteini Berliinis kirjutatud kiri matemaatikust tuttavale, kus ta selgitab oma ühe kuulsaima teooria, relatiivsusteooria kolmanda osa põhimõtteid.

Anonüümne ostja käis selle, Einsteini karjääri ühe põnevaimal ajal kirjutatud kirja eest välja 103 000 dollarit ehk 83 000 eurot. Kuigi see tundub eriti suur summa, pole see pooltki nii palju, kui oktoobris ühe tema kirja eest välja käidi. Kirjas eest, milles kuulus teadlane vahetult pärast 1922. aastal Nobeli preemia võitu oma õnne valemit kirjeldab, maksti 1,3 miljonit dollarit ehk üle miljoni euro.

Teisipäevasel Winner'si oksjonil oli näiteks müügil ka kiri, mis kirjutatud enne Einsteini nobelistiks saamist ja mille adressaadiks oli noor Itaalia naisteadlane, vahendas Reuters.

Väidetavalt elas Einsteini õde ujeda Elisabetta Picciniga Firenzes ühes majas ja tol ajal 42-aastane maailmakuulus teadlane tahtis õel külas olles ka naisteadlasega kohtuda, aga too pelgas Einsteini liigse kuulsuse tõttu. "Teadlasele, kelle jalge juures ma magasin ja istusin kaks päeva, sõbralikuks suveniiriks," kirjutas Einstein Piccinile saksa keeles.

See kiri müüdi oksjonil 6100 dollariga (4905 euroga). Teiste müüdud kirjade-fotode hinnad jäid samuti mõnetuhande dollari kanti.

Vaata fotosid Einsteini kirjadest: