USA teadlased uurisid seda lähemalt ning tulemused vähendavad hirme, kuid tekitavad ühtlasi juurde ka küsimusi, kirjutab ERR Novaator.

Ajakirjas Anaesthesia avaldatud uuringust selgub, et operatsioonil üldnarkoosi saanud patsientidel võib esineda mäluprobleeme, kuid see mõju meie kognitiivsetele võimetele on selle uuringu põhjal väga väike ning muidu hea tervise juures olevad inimesed muretsema ei peaks.

Anesteesia on seisund, mis kutsutakse esile ravimitega ning sellega blokeeritakse valu levik kesknärvisüsteemi. Seega puudub anesteesias oleval patsiendil valuaisting.

Üldanesteesia korral puudub inimesel valutunne, sellele lisanduvad teadvusetus (uni) ja lihasrelaksatsioon (lihasjõu nõrkus). Anesteesiat kasutatakse kirurgilistel operatsioonidel ja teistel valu tekitavatel protseduuridel.

Wisconsin-Madisoni ülikooli teadlased uurisid 312 inimest, kes olid operatsioonil saanud üldnarkoosi ning 652 inimest, kes ei olnud käinud operatsioonil ega saanud üldnarkoosi.

Uuritavate keskmine vanus oli 54 eluaastat. Uuringusse valiti vaid need patsiendid, kes operatsioonieelsel tervisehindamisel olid saanud vaimse tervises osas kõrgeimad hinded ehk kel ei esinenud mälu- või kognitiivse võimekuse langust.