Eesti ilmastikus on talvine lisatoitmine väikestele aialindudele oluline ja suurendab paljude lindude ellujäämisvõimalusi, eriti karmi külmaga talvedel. Seejuures aitab sageli isegi vähene toitmine. Ongi ju inimese pakutav vaid lisa-, mitte põhitoit, sest talvised aialinnud otsivad talvel ka ise endale süüa.

Tartu ülikooli linnuökoloogia teadur ja portaali linnuvaatleja.ee toimetaja Marko Mägi sõnas, et külmema ilmaga kulub lindudel tõesti kordades rohkem energiat, kuid nende toitmine ei peaks käima uisa-päisa. Neid peaks toitma ainult siis, kui lindudel on tõesti häda käes. "Kui ilmad on -20 või külmemad, tasub selle peale mõelda, et kõik meile siia jäänud linnud ei saa oma toitu kätte, näiteks rästad või kuldnokad. Nende toidukohad on ära külmunud, toit pole enam kättesaadav. Siis tasub neile midagi panna," ütles Mägi.

Mida siis linnumajakestesse söögipooliseks riputada? Mägi sõnul sobivad hästi erinevate taimede seemned, näiteks päevalilleseemned, ei külmu ka pakases ära, sest sisaldavad korralikult rasva. Siis veel pähkleid, näiteks maapähkleid või pekitükikesi. "Tasub tähele panna, et toit oleks mitmekülgne, et erinevad linnuliigid saaks oma toidu kätte," lausus ta.

Eraldi lugu on veelindudega, keda linnaparkides kohata võib. Nemad söövad Mägi sõnul tavaliselt veekogus ulpivat ja nende toitmiseks eelpoolnimetatu ei sobi. Kui aga inimestel on soov siiski ka neid toita, peaks minema vetapteeki ja sealt küsima spetsiaalselt veelindude jaoks mõeldud toitu, tõenäoliselt müüakse seal mingisuguseid neile toiduks sobivaid graanuleid.

Igatahes pakuvad talvised toidumajakülalised ka head võimalust linde lähemalt tundma õppida. Eesti ornotoloogiaühingu andmetel võib Eestis talvekuudel hea õnne ja linnutundmise korral kohata isegi üle 150 linnuliigi. Koduaias ja toidumajade läheduses võib neid kohata siiski tunduvalt vähem, ehk üle neljakümne. Tänavu jaanuari lõpus üheksandat korda toimunud talvisel aialinnuvaatlusel vaadeldi esialgsetel andmetel üle 44 000 linnu vähemalt 60 liigist.

Siit mõned pildid meie talvistest lindudest.

Allikas: Eesti ornitoloogiaühing, "Talvised aialinnud ja nende toitmine"