Kui keegi tunneb end täna valentinipäeval üksikuna, siis kindlasti ei ole asjalood nii hullud kui Sehuencasi veekonna Romeoga.

Lõuna-Ameerikas Boliivia vihmametesade ojades elava Sehuencasi veekonna (Telmatobius yuracare) teadaolev viimane isend püüti vabast loodusest kinni 2008. aastal ja bioloogid on sellest ajast saati metsasid kamminud, lootes Romeole kaaslast leida, et üliohustatud liiki päästa. Seni pole aga see neil õnnestunud.

"Romeo hakkas endale kaaslast ihkama aasta pärast seda, kui tema kinni püüdsime, kuid need ootused on paaril viimasel aastal vaiksemaks jäänud," selgitas Boliivia kahepaiksete projekti eestvedaja bioloog Arturo Muñoz IflScience'ile.

"Me ei taha, et ta lootuse täielikult kaotaks ja me ise oleme lootusrikkad, et vihmametsades on teisi isendeid. Nii saaksime luua kaitsvas keskkonnas aretusporgrammi, et see liik päästa," lisas ta.

Viimasel ajal on aga teated kahepaiksete seas levivatest haigustest ja ka Boliivia valitsuse plaanidest vihmametsades ehitustöid alustada Romeo šansse kõvasti vähendanud.

Keskkonnakaitse organisatsioon Global Wildlife Conservation plaanib aga peagi taas korraldada rida otsinguid paikadesse, kus Sehuencasi veekonni leidub.

Nii et lootus Romeole tema Julia leida elab edasi.