Associated Press vahendab energeetikafirma Hitaveita Sudurnesja üht juhti Johann Snorri Sigurbergssoni, kes ütles, et ta eeldab, et bitcoini kaevandamisele kuluv energia võib Islandil tänavu küündida 100 megavatini. See on enam, kui kõik saareriigi majapidamised kokku tarbivad. Energeetikamustrid on saarel krüptoraha kaevandamise hoogustumise tõttu oluliselt muutunud.

"Neli kuud tagasi poleks ma midagi sellist prognoosinud, aga siis lendas bitcoini kurss kõrgustesse ja me hakkasime e-kirju saama," lausus ta. "Just äsja tulin kohtumiselt kaevandamisfirmaga, mis soovib osta 18 megavatti."

Saare edelaosas Keflaviki linnakeses tegutseb terve kobar bitcoinikaevandusi. Masinaparki jahutab Islandi jahe õhk, mis hoiab kulud madalana.

"Me kulutame kümneid, võibolla sadu megavatte millegi sellise tootmisele, mil pole mingit kombatavat väärtust ja millest pole väljapoole finantsspekulatsioonide sfääri jääjatele mingit kasu," kurjustas Islandi parlamendi Althingi saadik, piraadiparteisse kuulub Smari McCarthy. "Sellest ei saa midagi head tulla. "Krüptorahakaevandamine ei vaja peaaegu mingit tööjõudud, tarvis on minimaalselt investeeringuid ja sellest ei jää järgi mingeid makse. Islandile loodav väärtus on praktiliselt nullilähedane."

Ta lisas, et kui üks riik sellistes mahtudes krüptorahakaevandamise ette võtab, on selge, et ühel hetkel saab sellest ka küberrünnakute sihtmärk.

Mujalt maailmast annab The Wall Street Journal teada, et ka USA-s Washingtoni osariigis asuv 31 000 elanikuga linn on võtnud kursi bitcoinimajandusele, kuna linlaste kasutada on suhteliselt odav hüdroenergia.