Nutitelefonide tootmine paistab olevat küllalt tänamatu töö, sest kasum jaguneb sellel alal suuresti kahe hiiglase vahel: enamik Apple’ile, Androidi puhul peamiselt Samsungile.

Aga see ei tähenda, et teised enam ei ürita. Otse vastupidi. Maailmas on tohutu hulk telefonitootjaid, kellest enamik küll varustab Hiinas koduturgu. Ent oma bränd on olemas isegi leedulastel (Getnord) ja lätlastel (Just5), mille üht uuemat mudelit katsetasin.

Just5 pole just uus tegija. Nuputelefone hakkasid nad pakkuma juba 2009. aastal ja Eesti edasimüüjatelt on lätlaste seadmeid saanud vähemalt 2014. aastast.

Ega telefonide valmistamine teab mis võlukunst olegi, ise peab looma disaini, mis tellimuse kujul vabrikusse saata.

„Tootmine käib samamoodi nagu 99% telefonide puhul ja ka suurimatel tootjatel: need pannakse kokku Hiinas. Seda pole võimalik Euroopas teha, sest kokkupanek tuleb teha riigis, kus on valmistatud enamik komponente või varuosi,” ütles ettevõtte kaasasutaja ja juhatuse liige Dmitrijs Maceraļiks 2016. aasta oktoobris EPL Fortele antud intervjuus.

Tollal vaatlesime Just5 tippmudelit Freedom X1, mis maksis 199 eurot ja suutis vähemalt põhinäitajate poolest üsna hästi konkureerida kaks-kolm korda kallimate staaridega nagu Samsungi Galaxy S6 ja Apple’i iPhone 6.

Tundub, et see jäigi üheks nende kallimaks ja võimsamaks seadmeks, sest praegune valik kuulub pigem vahemikku 100-150 eurot. Üks uuemaid ongi käesoleva arvustuse peategelane Cosmo L808, mille laenas Starcom, kes pakub seda 145 euro eest.

Just5 Cosmo L808

Kui võrrelda Cosmo ja Revolution X1 parameetreid, siis suurt edasiminekut polegi. Osa näitajaid on ootuspäraselt kriipsukese võrra nüüdisaegsemaks muutunud, näiteks opsüsteem on Android 5.1 asemel 7 ja ekraan 720p asemel juba 1080p ehk täiskõrglahutusega. Üldine pilt on aga sarnane, mälu on isegi vähem kui enne, 3 GB töömälu ja 32 GB failiruumi asemel vastavalt 2 ja 16 GB.

Kas oleks siis üldse mõtet uuemat võtta, kui Freedom X1 on endiselt müügil ja hind suisa 139 eurole kukkunud? On ikka mõtet, sest Cosmo L808 lisab sõrmejäljelugeja ja kaunikesti vanamoelise Android 5 asemel praegu üldlevinud väljalaske 7. Kui mitte muud, siis võid vähemalt rõõmu tunda tublisti uuendatud turvalisuse ja kasutajakeskkonna üle.

Uue mudeli juurde tagasi. Esmamulje on soodne. Välimusel pole viga: esikülg nägus ja kumerate äärtega, tagakülg hinna tõttu juba keskpärasema välimusega. Kui telefon kaitsekesta pista, siis pole muidugi vahet, milline on tagakülg.

Edasi on aga tunda tootja kokkuhoidu praktiliselt kõiges, sest väga odav hind saabki tulla koostekvaliteedi ja üldise lihvituse arvel. Ka puutetundlik ekraan on ainult mõõdukalt tundlik, meenutab vastupidavustelefonide omi, mis on paksu kaitsekesta sisse topitud.

Volüümi- ja käivitusnupud on seadme vasakul küljel. Paljudel telefonidel on need paremal ja tundub, et põhjendatult: vasakul jäävad need pildistades üllatavalt tihti ette.

Sõrmejäljelugeja on nii odavas aparaadis muidugi meeldiv üllatus ja paikneb telefonifännide jaoks ilmselt enim eelistatud paigas – tagaküljel kaamerasilma all. See töötab ka üldjuhul kiiresti... Ent üllatavalt tihti otsustas süsteem, et ma pole näppu küllalt täpselt sensori peale asetanud. Kui püüdsin kergelt kohendada, kogusin kiiresti viis valetuvastust jutti, mille peale trahvis seade mind igaks juhuks pooleminutilise ooteajaga.

Võib-olla on asi minus, aga tavaliselt on sõrmejäljelugejaga ikka kergem suhelda, eriti kui see asub tagaküljel.

Kaamera kvaliteet on täpselt selline, mida võib pooleteistsajaeuroselt seadmelt oodata: mida hämaram keskkond, seda näotum tulemus.

Heades valgusoludes tipptelefonide piltidega kindlasti segi ei aja, aga Facebooki postitamiseks kõlbavad. Glamuuripiltide tegemiseks ei sobi, mingi olukorra või objekti jäädvustamiseks ajab asja ära.

Just5 Cosmo L808

Odavate Androidi seadmete puhul on mind alati häirinud tootjate komme kodulehel vähe muutmisvõimalusi pakkuda. Näiteks koduekraanil on nn vidinate (widgets) valik napp, mõned suuremad neist nagu kalender ei taha isegi ekraanile ära mahtuda. Ometi on isikupärastamine alati olnud Androidi suurimaid müügiargumente Apple’i platvormi ees. Äppide ikoonid ei näita isegi lugemata teavituste arvu, pead ise meeles pidama, mis äppidest neid otsida, kui teavituste menüü on juba puhtaks tehtud.

Vähemalt piirdub Just5 äpivalikus Google’i omadega, totakat reklaamvara pole. Puhta keskkonna sõbrana meeldib mulle, et koduekraan koosneb vaikimisi ainult ühest lehest. Kuid uued allalaaditud äpid tekivad siiski uuele eraldi lehele.

Eestis ostetakse pidevalt tohutul hulgal uusi telefone. Mullu oli nende keskmine müügihind 286 eurot, mille eest saaks juba peaaegu kaks Just5 L808 Cosmot.

Kas nii odav Läti telefon võiks siis eestimaalasi üldse huvitada? Tundub, et võiks, sest Just5 on praktiliselt ainuke väiketegija, keda kohtab suurimate edasimüüjate mullustes esikümnetes, suurte poiste Apple’i, Samsungi, Huawei ja Sony kõrval. Tele2 esikümnes oli üks Just5 mudel isegi neljandal kohal.

Just5 sobib juhuks, kui uut telefoni on vaja, aga kohe pole eriti palju raha võtta. Soodustelefonide etalon on minu jaoks endiselt Coolpad Modena 2, mis maksis pooleteise aasta eest ilmudes 160 eurot ja mille saab praegu juba 100 euro eest. Selle võttes tuleb, tõsi küll, leppida vanema Android 6 opsüsteemiga.

Põhinäitajad

Just5 COSMO L808

* Ilmumisaeg: november 2017

* Hind: 145 eurot (Starcom)

* Mõõtmed ja kaal: 141,4 x 70,6 x 8,6 mm

* Ekraan: 5-tolline, IPS LCD, 1080 x 1920 pikslit

* Opsüsteem: Android 7

* Kiip: Cortex A53, kaheksa tuuma, 1,45 GHz / Mali T720-MP2 graafika

* Mälu: 2 GB töömälu, 16 GB andmeruumi, loeb kuni 64 GB mälukaarti

* Kaamerad: taga 16 MP, autofookus, LED-välk, 1080p video 30 k/s / ees 8 MP

* Andmeside: LTE, wifi n, Bluetooth 4, micro-USB 2.0, GPS

* Aku: 2500 mAh

* Muu: sõrmejäljelugeja tagaküljel, kaks SIM-kaardi pesa (mikro ja nano)