Taevas eriti nähtav suur ja ere superkuu tekib, kui Kuu on oma orbiidil Maale kõige lähemas punktis. Seda punkti nimetatakse perigeeks. Kuna Kuu orbiit on elliptiline, on see perigees ligi 50 000 kilomeetrit Maale lähemal kui kõige kaugemal, apogees. Ja perigees on täiskuu ligi 14% suurem ja 30% heledam kui apogees. Niisiis eriti suur ja silmapaistev taevane vaatemäng.

Kalendrikuu teist täiskuud nimetatakse ka siniseks kuuks ja kuna selle aasta jaanuaris on see ka teine superkuu, siis on tegu sinise superkuuga.

Tänane kuu on eriline veel selle poolest, et samal ajal toimub täielik kuuvarjutus, kui Maa jääb Päikese ja Kuu vahele ühele joonele ning katab oma varjuga kogu päikesevalguse, mida Kuu peegeldab. Kuna osa päikesevalgust murrab siiski Maa atmosfäärist läbi, saab Kuu salapärase punaka kuma – selliseid taevakehasid nimetatakse verekuudeks. Niisiis ongi täna hea ilma korral võimalik vaadata sinist superverekuud, mis on eriti harv nähtus.

Taevas täielikult haihtuvat Kuud Eestis küll ei näe, sest see tuleb Maa täielikust varjust välja enne, kui Eestis õhtu kätte jõuab ja Kuu taevasse tõuseb. Tallinna tähetorni astronoom Mario Mars selgitas, et kuuvarjutus kestab kokku viis tundi ja 17 minutit: algab kell 12.51 ja lõpeb kell 18.08.

„Eestis ei ole see täies ulatuses näha, sest Kuu tõuseb alles kell 16.48. Selleks ajaks on Kuu liikunud juba poolvarju. Kuna Kuu asub pärast tõusmist alles madalal, võib atmosfääritingimuste tõttu antud varjutuse jälgimine väga keeruliseks osutuda,” ütles ta.

Kuidas ja kus kuuvarjutust vaadata?

Tartu observatooriumi teadur Tõnis Eenmäe soovitab kuuvarjutust vaadata selge taevaga sellises kohas, kus taevas on ida-kirdekaares horisondini vaba. Kui horisont ei ole päris vaba, tuleb veidi oodata. „Kuu on niivõrd hele, et valgusreostus ei peaks tema vaatlemist oluliselt segama, kuid siiski tasub selle vaatamiseks otsida koht, kus valgustid otse silma ei paistaks,” ütles ta.

„Varjust välja tulevat Kuud võib loomulikult julgelt vaadelda ka binokli või teleskoobiga või kuuvarjutusest pilti teha.”

Näiteks Tartu Ahhaa keskuses saab täna selge ilma korral kuuvarjutust ja järgnevat superkuud vaadelda ja läbi teleskoobi pildistada.

Kui aga selget ilma ei ole, siis soovitab Mario Mars, et varjutust on kõige parem jälgida internetis. "Linke on kerge leida sellistelt lehekülgedelt nagu space.com, spaceweather.com või minna otse NASA TV leheküljele, slooh.com või virtualtelescope.eu," loetles ta.

Eestis (Tartus) on kuuvarjutus näha:

u 16.00 Täisvarjutus lõpeb

16.33–16.38 Kuu tõuseb

16.38–17.11 Osaline kuuvarjutus

17.11–18.08 Maa poolvari lahkub Kuult

18.08 Taevas paistab taas superkuu

Ilmateenistuse andmetel on täna pilves selgimistega olulise sajuta ilm, õhtul jõuab saartele uus sajuala. Nii et heal juhul peaks osades kohtades Eestis täiskuu taevas ka paistma! Head kuu-uurimist!