NASA Goddardi kosmoseuuringute instituudi teadlased mõõtsid, et 2017. aasta keskmine temperatuur oli 0,9 kraadi soojem kui võrreldud aastate 1951-1980 keskmine. Sellest soojem on olnud ainult 2016. aasta, kusjuures viis kõige soojemat aastat on kõik olnud pärast aastat 2010.


“Hoolimata sellest, et mõnes maailma paigas on olnud keskmisest külmemad ilmad, jätkub tervel Maal kiire kliimasoojenemise trend, mille tunnistajateks oleme viimase 40 aasta vältel olnud," sõnas Goddardi kosmoseuuringute instituudi juht Gavin Schmidt.


Viimase saja aasta jooksul on planeedi keskmine temperatuur tõusnud veidi rohkem kui ühe kraadi võrra ja seda peamiselt süsihappegaasi ja teiste inimtekkeliste ainete atmosfääri sattumise tõttu.


Sellised loodusnähtused nagu El Niño või La Niña, mis soojendavad või jahutavad troopilist Vaikest ookeani ning põhjustavad erinevaid ilmastikuolusid, mõjutavad keskmist temperatuuri vaid lühiajaliselt. 2017. aasta analüüsist võeti välja nende põhjustatud olude statistika ja sellisel juhul oleks mullune olnud rekordsoe aasta.


Kliimasoojenemise kõige tugevamad trendid puudutavad Arktika ja Antarktika regioone, kus 2017. aastat jätkus jääkihi vähenemine.


Vaata ülevaadet NASA teadlaste analüüsist siit: