Uus-Meremaal Canterbury ülikooli arhiivis asub 600 aasta vanune 15. sajandist pärit Briti kuningakoja kroonika ja sugupuu The Cantebury Roll, mida nii kohalikud kui ka Suurbritannia teadlased suure põnevusega uurimas on, vahendab mnn.com.

"See 600 aastat vana aare jutustab Inglismaa loo selle müütilistest juurtest kuni keskajani," selgitas Canterbury ülikooli teadur dr Chris Jones.

Umbes viis meetrit pika Cantebury rullkirja päritolu kohta on teada, et selle esimesed read kirjutati vahemikus 1429-1433, rohkem aga hakati kroonikat täitma Rooside sõja ajal (1455–1487). Selle kuulsa ajaloolise sõjaga toimus teatavasti kahe rivaalitseva perekonna Lancasterite ja Yorkide heitlus Suurbritannia kuningatroonile.

Rooside sõda ja selle keerukaid poliitilisi intriige peetakse ning seda on kinnitanud ka autor George R.R. Martin ise menuka raamatute- ja telesarja "Troonide mäng" inspiratsiooniks.

Rullkirja on täiendanud nii Lancasterite kui ka Yorki perega seotud isikud ja seega usuvad teadlased, et sellel võib leiduda silmale peidus olnud sõnumeid või muid üleskirjutisi, mida seni ei ole suudetud tõlgendada. Lähikuudel ongi kavas kaasaegsete tehnoloogiate abil dokumenti põhjalikult uurida.

Niisiis avanebki ajaloolastel võimalus sajandeid vanu sugupuud ja kroonikat täiesti uue nurga alt näha ja avastada, millega päriselu "Troonide mäng" neid veel üllatada võiks.

Avastamiseks on võimalus tegelikult igaühel, sest Canterbury ülikool on dokumendi digitaalsel kujul üles laadinud ka oma koduleheküljele. Kõikidele huvilistele on põnev aare nähtav siit.

Canterbury rullkiri