Musthabeme (ingl Blackbeard, tegelik nimi Edward Teach) laeva Queen Anne`s Revenge (QAR) vrakk leiti juba aastal 1996 ja aasta hiljem alustati leidude konserveerimisega. Alus hukkus tänase Põhja-Carolina ranniku lähedal aastal 1718 ehk kolmsada aastat tagasi, ka Musthabe ise - piraat, kes oli tuntud oma jõu, jubeda välimuse ja julmuse poolest - leidis oma lõpu sama aasta novembris briti mereväelastega võideldes.

Nagu Põhja-Carolina osariigi kultuuri- ja loodusvarade amet (NCDCR) oma kodulehel teatab, leiti QARi pardalt ka kuusteist tillukest paberitükki. Need tükikesed leidusid niiske löga massis, mis tõmmati välja ühe laeva relvastuses olnud tagantlaetava kahuri laengukambrist. Suurim paberitükk oli vaid mündi suurune. Nii vana paberit leitakse laevavrakkidelt säilinult haruharva, kuna see laguneb vees üsna ruttu.

Paar sõna olid loetavad

QARi labori töötajad koos Delaware`i ülikooli kunstiajaloolaste ja teiste spetsialistidega avastasid paberitükikesi uurides, et mõnel neist on veel loetav kirigi peal, kuigi näha oli veel vaid paar üksikut sõna. See tähendas aga, et lisaks paberi säilitamisele tõusis päevakorda juba uus väljakutse - teha kindlaks, mis tekstiga on tegu.

Pärast pikki kuid kestnud uurimistööd selgitati välja, et fragmendid pärinesid esmakordselt 1712. aastal ilmunud raamatust, mille autoriks oli kapten Edward Cooke. Selle pealkiri oli "Reis Lõunamerele ja ümber maailma. Sooritatud aastail 1708, 1709, 1710 ja 1711" (ingl kl “A Voyage to the South Sea, and Round the World, Perform’d in the Years 1708, 1709, 1710 and 1711.”).

Kahuri ülestõstmine Musthabeme laevalt aastal 2013.

Eriti oluliseks sai raamatu tuvastamisel üks leitud sõna - Hilo. See oli pisikesel paberitükil nähtud paari üksiku sõna seas ainsana kursiivis, millest teadlased järeldasid, et tegu on kohanimega. Hawaiil asuv Hilo polnud veel tollal Euroopa kirjandusest läbi käinud. Kirjandusajaloolane Johanna Green Glasgow` ülikoolist aitas välja selgitada, et mõeldud on Peruu rannikul asunud hispaanlaste asulat nimega Ilo. Selle kohta käivad vanimad säilinud ülestähendused räägivad sellest, kuidas inglise meremehed paika oma Vaikse ookeani retkede jooksul rüüstasid. Fragmenti, millel sõna "Hilo" oli, võrreldi tollest ajast säilinud reisikirjeldustega ja leitigi õige vaste - Cooke`i raamat - üles.

Reisikirjeldusi loeti huviga

Nagu NCDCR kirjutab, olid reisikirjeldused 17.-18. sajandi vahetusel väga populaarne žanr. Cooke`i raamat kirjeldas kahe laevaga ette võetud ekspeditsiooni - alusteks olid Duke ja Duchess ning need sõitsid välja Inglismaalt Bristolist. Sama ekspeditsiooni juht kapten Woodes Rogers kirjutas hiljem ka oma reisikirja ja saadeti aastal 1718 muuhulgas kuningliku kuberneri poolt Bahamale, et sealt piraadid minema pühkida.

Cooke`i ja Rogersi raamatud kirjeldavad mõlemad ka meremees Alexander Selkirki saatust, kes jäeti neljaks aastaks tühjale saarele ehk marooniti. Selkirki lugu inspireeris Daniel Defoe kuulsat raamatut "Robinson Crusoe", mis ilmus aastal 1719.

Ehkki tõenäoliselt oli laevadel säärast reisikirjandust palju, on arheoloogiline leiumaterjal väga haruldane.