Apple kinnitas nimelt veebis liikunud kõlakat, et nad piiravad tarkvarauuenduste abil mitme hiljutise iPhone'i mudeli (6, 6S, SE, 7) jõudlust ehk muudavad neid aeglasemaks.

Miks? Kuna nendes kasutatavad liitiumioonakud kaotavad ajapikku jõudlust, siis võivad telefonid hakata end komponentide kaitseks ootamatult välja lülitama. Apple tahtis oma väitel ootamatuid taaskäivitusi vältida. Ka pidavat selline taktika mõjuma soodsalt akude elueale.

Mõni asjatundja on Apple'i selgituse põhimõtteliselt heaks kiitnud, aga mainekahju tegi see firmale ikka. Rääkimata inimestest, kes haistsid siin toredat teenimisvõimalust ja Apple'i kohtusse kaebasid, sest neilt ei küsitud seadme aeglasemaks muutmiseks luba.

Apple väljastas meie aja järgi eile hilisõhtul ka ametliku vabanduse ja kuulutas, et USA-s saab alates jaanuarist kogu 2018. aasta jooksul osta 29 dollari (25 euro) eest asendusaku, mis iPhone 6 või uuema mudeli algse jõudluse taastab. Asendusaku tavahind on 79 dollarit.

Vahemärkus: kuna uudis on nii uus, siis pole veel teada, et kas Eestis saab ka hakata asendusakut ostma ja kas hind on 25 eurot või rohkem.

Lisaks lubas tootja tarkvarauuendust iPhone'isid jooksutavale opsüsteemile iOS, mis pakub senisest rohkem infot aku "tervise" kohta, et teada, kas see mõjutab süsteemi jõudlust.

Apple lükkas ümber ka kahtlustused, et nad äkki vähendavad oma toodete eluiga meelega, et sundida inimesed uusi ostma.

Apple mainis tegelikult iPhone 6 puhul sellisel moel jõudluse piiramist, kui aasta eest iOS-i uuenduse 10.2.1 väljastas. Tollane selgitus polnud siiski piisavalt täpne ega maininud teiste mudelite jõudluse piiramist.

Lugu on nii ebatavaline, et sellele hinnangu andmiseks oleks vajalik, et avalikkuse ette jõuaks lisainfot. Miks Apple'i suhteliselt uued iPhone'i-mudelid peaks akuprobleemi käes vaevlema? Kas asi on nii tõsine, et tootja pidas vajalikuks tõesti selline drastiline samm astuda? Miks kasutajatele ei öeldud ega luba ei küsitud? Kas sellised probleemid on nutitelefonide vallas tavalised ja alles nüüd tulid avalikuks? Miks asendusaku pole tasuta, Apple pole just vaene firma?

Pöidlad pihkud, et need küsimused lähitulevikus ka mingil moel vastused saavad.