Programmi nimi oli Advanced Aerospace Threat Identification Program (õhuruumi ohustavate kõrgetasemeliste objektide tuvastamise progamm) ja suurem jagu 22 miljonist, mis aastate jooksul sellesse paigutati, läks Bigelow Airspace`ile. Mugaval moel kuulub see programm ühele senaator Reidi sõbrale ärimees Robert Bigelow`le (kes on ka ise kaljukindel UFOdesse uskuja).

Programmi toetajate seas olid ka senaatorid Ted Stevens ja Daniel Inouye. Selle raha eest ehitati alltöövõtjate poolt muuhulgas Nevadasse tagasihoidlik laohoone, milles väidetavalt hoiti tuvastamata metallisulameid ja muud kraami, mis pärit väidetavatelt UFO-delt. Samuti tegeleti seal erinevate "UFO-nägijate" tunnistuste kogumisega ning uuriti ka inimesi, kes ütlesid endal mõne põhjalikuma kokkupuute olnud olevat. Koguti ka audio- ja videomaterjali nagu alljärgnev (selles väidetavalt intsidendi aega ja asukohta kaitseministeeriumi ametnikud lehele ei avalikustanud).

Nevada senaator Reid on juba aastakümneid olnud tõsine UFO-huviline ja pealtnäha paistab sõbra miljonitesse dollaritesse ulatuvasse skeemi kaasamine üsna korralik jokk. Seda enam, et on ju FBI-gi varem pikalt UFO-de uurimisega tegelenud (projekt Blue Book), leitud pole aga peaaegu mitte midagi. Kui aastal 1947-69 12 000 väidetavat UFO-juhtumit analüüsiti, leiti, et suuremalt jaolt oli tegu pilvede, tähtede või mingite luurelennukitega. 701 juhtumit jäi toona ka seletuseta.

Senaator tahtis karmimaid turvanõudeid

Nagu NYT kirjutab, tegi uus programm Reidi enda sõnul aga selliseid edusamme, et senaator otsustas, et selle turvanõudeid tuleks oluliset tõsta ja ta esitas asekaitseministrile vastava taotluse. AATIPi analüütikud ütlesid, et neil on kogunenud veenvaid tõendeid sellest, et nad on tuvastanud objekte, mis liikusid mingeid nii kõrgelt arenenud tehnoloogiaid kasutades, et juhul, kui nood vaenulikeks osutuksid, poleks USA-l tänapäevaste vahenditega nende vastu mitte mingit šanssi.

Läks vastupidi ja AATIPi rahastamisele tõmmati hoopis kriips peale, kuna mingeid edasisi juhtlõngu ei avastatud. Reid nõustus isegi Politicos, et tõepoolest - lõpuks tuli nii-öelda sein ette.

Mõned väidetavad veidrad intsidendid aga jäid siiski AATIPi radarile. Näiteks kirjeldab New York Times pikalt ja põhjalikult juhtumit, kuidas kaks F7A-18F Super Hornetit lendasid aastal 2004 mere kohal lendavat "müstilisi õhusõidukeid" uurima. Need väidetavad UFO-d avastas USS Princeton, mille pardal asuv SPY-1 oli FighterSweepi andmeil tollal terve planeedi keerukaim ja võimsaim taktikaline radarisüsteem.

Nähti justkui eikusagilt ilmunud UFOsid, mis lendasid algues 24 km kõrgusel, langesid siis kiiresti merepinna poole ja jäid siis umbes kuue kilomeetri kõrgusele hõljuma.

Kaks pilooti, David Fravor ja Jim Slaight lendasid ühe ovaalse, umbes 12 meetri pikkuse valkja objekti poole, mis oli üsna merepinna lähedale laskunud. Lennukid jõudsid objektile nii lähedale, et neid ei olnud enam radariekraanil võimalik sellest eraldada. Nad märkasid, et merevesi objekti all mäsleb ja vahutab täie hooga - justkui see keeks. Seletamatu ese ise aga hüples lainte kohal õhus korrapäratult ringi. Kui lennukid sellele juba päris lähedale jõudsid, kihutas see seninägematut kiirendust demonstreerides minema ja kadus. Seepeale hakkasid lennukid umbes saja kilomeetri kaugusel asuvasse baasi tagasi lendama, ent vaid minuti jagu hiljem ilmus objekt jälle radariekraanile.

Luis Elizondo, kes programmi oma Pentagoni kabinetist juhtis, teatas aga lehele, et tegelikult lõppes aastal 2012 vaid sellises mõõdus rahastamine ja ta ise töötas samade küsimuste kallal edasi veel tänavu oktoobrini koos USA laevastiku ja CIA töötajatega. Lõpuks tuli Elizondo tänavu oktoobris töölt ära, tuues põhjenduseks lõputu salatsemise ja liitus hoopis poppunkansambli Blink-182 endise laulja Tom DeLonge`i veetava UFO-otsinguettevõtmisega, mil nimeks To The Stars Academy.

Proosalisemad põhjused

Sessamas New York Timesi loos saavad sõna ka teadlased: astrofüüsik Sara Seager Massachussetsi tehnoloogiainstituudist ütleb, et see, kui me ei tea veel mingi objekti päritolu või olemust, ei tähenda veel, et see peaks olema pärit teisest galaktikast. "Kui inimesed väidavad, et nad on näinud mõnd tõeliselt ebatavalist fenomeni, on see teinekord tõsiselt uurimist väärt," ütles ta. "Kuid mida inimesed vahel teaduse kohta ei mõista, on see, selliseid fenomene, mis seletamatuks jäävad, on meil palju."

Endine NASA süstikuinsener ja kümne kosmoselendudest rääkiva raamatu autor James E. Oberg ütles lehele, et on palju proosalisemaid sündmusi, mille abil võib väidevataid UFO-sündmusi hõlpsalt seletada. "Paljud inimesed tegutsevad aktiivselt õhus ja ei taha, et teised sellest midagi teaks," tõi ta näite.

Senaator Reid ütles programmi kohta ise, et ta on selle üle uhke. "Ma arvan, et see on üks paremaid asju, millega ma Kongressis hakkama sain. Tegin midagi sellist, mida keegi teine pole varem teinud."