ÜRO erisaadik (ingl special rapporteur) äärmusliku vaesuse ja inimõiguste küsimuses Philip Alston kirjeldas oma aruandes asulat Butleri maakonnas, kus töötlemata reovesi voolab katmata plasttorusid mööda kodudest välja lahtistesse kraavidesse ja pinnaselohkudesse.

Alstoni erilise tähelepanu all on kogu riigis viimastel aastatel ilmnenud konkreetsed vaesusega seonduvad probleemid nagu 2017. aastal Alabamas lahvatanud kidausshaiguste puhang.

Kidausside levitatavaid tõbesid esineb muidu vaid ebapiisavate sanitaartingimustega Lõuna-Aasia ja Sahaarast lõuna poole jäävates Aafrika riikides.

USA rahvaloendusameti osutusel elab USA-s vaesuses peaaegu 41 miljonit inimest. See on jõukate riikide seas peaaegu kõige kõrgem vaesuse määr (mõõdetuna selliste inimeste osakaalu põhjal, kes teenivad vähem kui poole riiklikust mediaansissetulekust). Esikohal on Iisrael, kolmandal Hispaania, neljandal Kreeka ja viiendal Itaalia.

Alston, kes töötab lisaks New Yorgi ülikoolis õigusteaduste professorina, kuulutas uuringu alustamise kohta väljastatud pressiteates, et USA-s on vaesusele liiga kaua läbi sõrmede vaadatud.

„Mõnel inimesel võib tekkida küsimus, miks peaks ÜRO äärmise vaesuse ja inimõiguste erisaadik külastama seesugust jõukat riiki nagu Ameerika Ühendriigid,“ kommenteeris ta. „Kuid hoolimata USA-s leiduvast suurest jõukusest pole riigist kusagile kadunud ka suur vaesus ja ebavõrdsus.“

Alston viitas ka asjaolule, et USA on väga varmalt toetanud ÜRO püüdluseid uurida kodaniku- ja inimõiguste küsimusi teistes riikides.

„Nüüd on käes aeg selgitada välja, mis toimub USA-s,“ selgitas Alston. „Üldist jõukust arvesse võttes on vaesuse määrad Ühendriikides üsna äärmuslikud. Ja sellel tõsiasjal on märkimisväärseid inimõigustega seotud järelmeid.“

ÜRO on võtnud sihiks uurida süsteemse vaesuse mõjusid jõukates riikides nagu USA. Seni on uurijad külastanud linnu ja asulaid California ja Alabama osariikides; peagi siirdutakse edasi Puerto Ricosse, Washingtoni linna Columbia ringkonnas ning Lääne-Virginiasse.

Lõpetuseks videomaterjali: